afp

Elk model van Volkswagen en Mercedes-Benz krijgt elektrische optie

Het Duitse autoconcern Volkswagen gaat tientallen miljarden euro's investeren in elektrische wagens. Tegen 2030 moet elk van zijn circa 300 modellen een elektrische versie hebben. Ook Mercedes-Benz zou zelfs in 2022 al voor ieder model een elektrische variant hebben. Dat heeft Daimler-topman Dieter Zetsche aangekondigd bij de investeerdersdag van de Duitse automaker. Er moeten dan tenminste vijftig verschillende hybride en volledig elektrische Mercedes-auto's beschikbaar zijn. Smart wordt volledig elektrisch.

VW zal 20 miljard euro uitgeven om de elektrische versies te ontwikkelen. Nog eens 50 miljard euro zal gaan naar de batterijen die in de elektrische voertuigen nodig zijn.

Het project, "Roadmap E", geldt voor de twaalf merken (Audi, Porsche, Seat, Skoda...) van het autoconcern.

Müller geeft diesel- en bezinemotoren evenwel nog niet op. "Ik denk dat verbrandingsmotoren en elektrische motoren nog lange tijd naast elkaar zullen bestaan", zei hij.

Concurrent Mercedes-Benz kondigde eerder op de dag ernaar te streven in 2022 voor ieder model een elektrische variant te hebben.

Smart wordt tegen 2020 volledig elektrisch. De maker van stadsauto's biedt nu al elektrische versies van zijn voertuigen. De Daimler-dochter moet het "eerste conventionele automerk zijn dat volledig elektrisch wordt".

Volgens financieel topman Frank Lindenberg zullen de elektrische varianten tegen 2025 goed zijn voor een kwart van de omzet.

Omdat er minder marge zit op elektrische auto's dan op auto's die op fossiele brandstoffen rijden, gaat Daimler fors bezuinigen. Het doel is om bijkomend 4 miljard euro aan kosten te besparen.

Mercedes-Benz en Volkswagen zijn niet de enige automakers die inzetten op elektrisch. Volvo had al eerder aangekondigd in 2019 een elektrische versie van al zijn modellen te willen hebben. Jaguar Land Rover wil een jaar later nog louter elektrische en hybride voertuigen bouwen.

Afgelopen weekend kondigde China aan dat op termijn benzine- en dieselwagens verboden worden in het land.

Lees meer