3 Een Londense scholier (16) wordt in een gehuurde Lamborghini met chauffeur (links) naar zijn school gebracht. De afstudeerstunt heeft veel bekijks bij zijn schoolgenoten. Foto uit 2013.
REUTERS Een Londense scholier (16) wordt in een gehuurde Lamborghini met chauffeur (links) naar zijn school gebracht. De afstudeerstunt heeft veel bekijks bij zijn schoolgenoten. Foto uit 2013.

Flitscamera's gaan automatisch lawaaierige sportwagens beboeten

Londen gaat geluidscamera's inzetten tegen bestuurders van sportwagens die opzichtig gas geven met hun bolides. De roep verhevigde nadat een amateur-racer in de Britse hoofdstad in één klap onder meer een Porsche, Bentley en McLaren vernietigde.

De nieuwe geluidscamera's worden niet alleen gebruikt om de overlast van de lawaaierige motoren terug te dringen, maar ook om te voorkomen dat de eigenaren van deze auto's gevaarlijk rijden. Veel straten in Londen worden vaak gebruikt als racebanen door rijke supercar-eigenaren die pronken met hun dure auto's. Vaak gaat het om miljonairs uit het Midden-Oosten die hun supersportwagens over laten brengen naar Londen

De roep om de camera's werd heviger nadat een eigenaar van een snelle Audi Q7 in Londen onlangs de controle over zijn auto verloor en vervolgens met hoge snelheid elf auto's ramde, waaronder een Porsche, Bentley en een McLaren.
 De stadsdeelraden van Kensington en Chelsea hebben de regering gevraagd of de districten kunnen worden opgenomen in een Britse proef met de nieuwe geluidscamera’s die sinds kort loopt. Als de proeven succesvol zijn, kan het systeem in heel Groot-Brittannië worden uitgerold.

De camera's, die zijn uitgerust met geluidsdetectieapparatuur, worden geactiveerd wanneer langsrijdende voertuigen meer dan 74 decibel produceren. Vervolgens wordt er een foto van hun kentekenplaat gemaakt, waarna de eigenaar automatisch een bekeuring thuisgestuurd krijgt. De boetes kunnen oplopen tot 1.000 pond, aldus de Britse krant The Sun. Ook in Frankrijk en Zwitserland wordt gewerkt aan geluidscamera's die automatisch lawaaierige auto’s en motoren kunnen beboeten.

3 Supercars in Londen
Getty Images Supercars in Londen
3 Een geluidsflitspaal.
Méduse Een geluidsflitspaal.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mike Le Grand

    @Luc Huyghe Sportwagens zoals een Bmw M, Mercedes AMg of Audi RS maken fabrieksuit al veel leven. Een standaard Audi RS 3 maakt bij het starten maar liefs 98db. Denk je nu echt dat een wagen.met 400pk, laat staan een 1200pk sterke Bugatti Veyron EB16.4 minder dan 78db maken als je die even in toeren duwt?

  • David Pardo

    Wat voor kinderachtig spel is dat en wat gaan ze doen met die Harley Davidson die meer lawaai maken dan ze rijden

Lees meer