Photo News

Geen taks meer? Dán wil Vlaming wel elektrisch rijden

9 KEER ZOVEEL GEZINNEN KOPEN 100% GROENE WAGEN

De verkoop van elektrische wagens aan Vlaamse gezinnen is in nog geen jaar tijd vernegenvoudigd. Met dank aan de Vlaamse premies sinds januari. Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) heeft al bijna 3 miljoen euro uitbetaald. Volgend jaar ligt opnieuw een enveloppe van 5 miljoen klaar. De aanvraag wordt ook makkelijker.

Begin dit jaar heeft de Vlaamse regering de verkeersfiscaliteit een stuk scherper gezet. Wie zich een nieuwe diesel aanschaft, betaalt fors meer taksen. Kies je voor een benzine, dan ben je iets goedkoper af. Maar wie een 100% elektrische auto in huis haalt, betaalt helemaal géén taksen. Sterker nog: je krijgt zelfs geld toegestopt. Minister Bart Tommelein (Open Vld) heeft premies van 2.500 tot 5.000 euro voorzien. Bedoeling: het verschil in aankoopprijs tussen een volledig elektrische wagen en een conventionele auto verkleinen. Die methode werpt z'n vruchten af. In heel 2015 konden de autofabrikanten slechts 75 exemplaren aan Vlaamse particulieren slijten. Tot en met 5 december dít jaar hebben al zeker 675 Vlamingen een 100% elektrische auto gekocht. "Mogelijk gaat het om nóg meer gezinnen, maar heeft een aantal simpelweg geen aanvraag ingediend", luidt het op het kabinet-Tommelein.

Probleem opgelost

Dat is niet ondenkbaar, zeker als je weet dat Vlaams ombudsman Bart Weekers eerder dit jaar waarschuwde dat door de omslachtige procedure enkele tientallen gezinnen nog geen premie hadden gekregen. Gisteren keurde de Vlaamse regering alvast een nieuw voorstel van Tommelein goed, dat dit probleem oplost. "De aanvraag zal in één stap gebeuren in plaats van twee", luidt het. "Wie de premie misliep, kan die ook alsnog krijgen."


De Vlaamse regering heeft dit jaar overigens nog voor 2 miljoen euro premies veil. "Ik doe bij de start van de 'week van de milieuvriendelijke voertuigen' graag een warme oproep aan al wie de aankoop van een nieuwe wagen plant: overweeg een milieuvriendelijk model", aldus Tommelein. "Tot het einde van het jaar kan je nog genieten van de huidige premies. Het jaarlijks totaalbudget blijft gelijk, maar elk jaar laten we de premie een beetje zakken zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken. Hoe meer elektrische wagens, hoe beter voor ons milieu én voor onze gezondheid."

Niet enkel voor rijken

Opmerkelijk: zeker niet alleen de meest gegoede burger schaft zich tegenwoordig een elektrische wagen aan: de zogeheten 'middenklasse' - met een prijskaartje tussen 31.000 en 41.000 euro - heeft het meeste succes. Hét populairste model is afgetekend de Nissan Leaf (334 premieaanvragen), te koop vanaf 24.740 euro. Dan volgt een 'kleiner', iets goedkoper, exemplaar: de Renault Zoe (128), met een basisprijs vanaf 22.050 euro.


Hoewel Vlaanderen dus voorzichtig vooruitgang boekt, is de weg nog lang. Uit cijfers die 'De Tijd' onlangs verzamelde, bleek dat er in totaal zowat 12.000 elektrische voertuigen in Vlaanderen rijden, waarvan slechts goed 4.000 personenwagens. Op een totaal van meer dan 5,5 miljoen in België ingeschreven personenwagens. Veel van die auto's zijn nog steeds bedrijfswagens.

Kleintjes zijn het populairst

1. Nissan LEAF334


2. Renault ZOE 128


3. BMW i3 53


4. Tesla Model S 30


5. Mercedes-Benz B-Klasse 25


6. Volkswagen e-Golf16


7. KIA Soul EV 15


Nissan e-NV200 Evalia 15


8. Peugeot iOn 12


Tesla Model X 12


9. Volkswagen e-Up! 10


10. Nissan e-NV200 VAN 9


11. Citroen Berlingo Fourgon El. Comfort 4


12. smart ForTwo Electric Drive 4


13. Hyundai IONIQ Exclusive 3


14. Citroën E-MEHARI 2


15. Citroën C-Zero Seduction 1


Peugeot New Partner Electric1


Renault Kangoo 1


Aantal premieaanvragen particuliere elektrische wagens per provincie sinds januari 2016 in Vlaanderen. Premieaanvragen per merk sinds januari 2016 in Vlaanderen.

Lees meer