3 In het studiemodel van de BMW iNext werd al getoond welke kant het opgaat met het stuur. Dat wordt uiteindelijk rechthoekig.
BMW AG In het studiemodel van de BMW iNext werd al getoond welke kant het opgaat met het stuur. Dat wordt uiteindelijk rechthoekig.

Het ronde autostuur gaat verdwijnen

Autofabrikanten nemen de komende jaren afscheid van het ronde stuur waarvan auto's al meer dan een eeuw zijn voorzien. Vooral de komst van de zelfrijdende auto leidt ertoe dat het stuur in toenemende mate rechthoekig zal worden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de BMW iNext, een auto die over twee jaar op de markt komt, zal het stuur er al veel hoekiger uitzien. De eerste  foto's daarvan zijn inmiddels vrijgegeven. Uiteindelijk zullen de autofabrikanten kiezen voor een volledig rechthoekig stuur, is de verwachting. Volgens Klaus Fröhlich, de ontwikkelingsdirecteur van BMW, is er geen ontkomen aan: “We willen dat het stuur uiteindelijk automatisch in het dashboard opgeborgen wordt, zodra het niet meer nodig is. Dan krijgen de inzittenden in een zelfrijdende auto straks alle ruimte. 

“Juist een rechthoekig stuur laat zich dankzij een vouw in het midden ideaal samenklappen en kan dan compact worden opgeborgen in het dashboard. In de iNext gebeurt dat nog niet, want die zal in eerste instantie nog niet volledig autonoom kunnen rijden. Maar het wordt in die auto wel al mogelijk om het stuur strak tegen het dashboard te plaatsen, zodat de bestuurder tijdens het semi-automatische rijden veel meer bewegingsruimte voor zich heeft om bijvoorbeeld een kopje koffie te drinken of iets te lezen. Dit is in 2021 al een feit. Volledig autonoom rijden verwachten we op zijn vroegst rond 2025 te introduceren en dan zal het stuur dus helemaal kunnen verdwijnen op het moment dat de automobilist voor autonoom rijden kiest.”

In de autosport is een hoekig stuur al langer gemeengoed. De iNext wordt volgens BMW een pionier met zelfrijdende technologie. En juist daarom wordt in die auto voor het hoekige stuur gekozen. Door de hoekige vorm is eenvoudiger te zien in welke stand de besturing staat. Dat is belangrijk op het moment dat de auto de automatische piloot uitschakelt en de mens het stuur weer over neemt. In het stuur zelf worden kleurrijke signalen ingebouwd, die de bestuurder informeren over de al dan niet automatische stand waar de auto in rijdt.

Bijkomend voordeel van de afgeplatte onderkant van het stuur is volgens BMW dat het hierdoor gemakkelijker wordt om in- en uit te stappen. Ook Mercedes-Benz heeft al zijn eerste auto met een rechthoekig stuur laten zien. Dat is de onlangs gepresenteerde EFS, een studiemodel waarin allerlei nieuwe technologie wordt getest. 

3 In dit onlangs gepresenteerde studiemodel van Mercedes, Experimental Sicherheits Fahrzeug (ESF), is ook al een rechthoekig stuur te zien.
Daimler AG In dit onlangs gepresenteerde studiemodel van Mercedes, Experimental Sicherheits Fahrzeug (ESF), is ook al een rechthoekig stuur te zien.
3 Dit wordt het stuur in de BMW iNext die in 2021 te koop zal zijn. Het stuur is al veel hoekiger dan een conventioneel autostuur. Dit is tot nu toe de enige officiële foto die BMW van de iNext heeft vrijgegeven.
BMW AG Dit wordt het stuur in de BMW iNext die in 2021 te koop zal zijn. Het stuur is al veel hoekiger dan een conventioneel autostuur. Dit is tot nu toe de enige officiële foto die BMW van de iNext heeft vrijgegeven.

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dylan De Taeye

    Zelfrijdende auto niets voor mij en een rechthoekig stuur verplicht je om niet zelf te rijden omdat je het niet goed kunt vasthouden als je een bocht neemt en als je moet parkeren is het ook niet handig laat ze maar dromen over die troep

  • Dirk De Leu

    Wat een dikke zever! Ik háát niet-ronde autostuur'wielen'! Daarom heb ik vijf jaar geleden geen Peugeot 508 gekocht wegens het vanonder afgeplatte stuur. In de plaats gekozen voor een Skoda Superb. Wat is de volgende stunt? Vierkante wielen? Het is zoals met die gebogen tv-schermen: nergens voor nodig en esthetisch ook al niets!

Lees meer