11 Het Britse automerk Mini heeft zijn eerste volledig elektrische model voorgesteld.
Mini Het Britse automerk Mini heeft zijn eerste volledig elektrische model voorgesteld.

Hier is hij dan, de elektrische Mini

Ruim 60 jaar nadat de allereerste Mini op de weg verscheen, wordt hij elektrisch. Vandaag is de volledig elektrische Mini voor de ogen van de wereldpers onthuld. Met een volledig opgeladen batterijenpakket kan hij 232 kilometer ver komen. 

De Mini Electric wordt gebouwd in de fabriek in Cowley, in de buurt van Oxford, en zal vanaf de lente van volgend jaar in het straatbeeld te zien zijn. Hij zal zo’n 24.400 pond (ongeveer 27.200 euro) kosten. De productie start eind dit jaar, de eerste leveringen zijn voorzien vanaf maart 2020. “Elektrische wagens zijn een sleutelelement voor onze toekomst”, luidt het bij de dochter van BMW. 

Zwaarder

Met zijn gewicht van 1.365 kg is het elektrische model 145 kg zwaarder dan de Mini Cooper S driedeurs. De batterijen zijn in de bodem van de auto geplaatst, waardoor de bagageruimte van het oorspronkelijke driedeursmodel behouden blijft. De positionering van de batterijen in de bodem leidt ertoe dat de carrosserie 1,8 cm hoger is en dat het zwaartepunt 3 cm lager ligt dan bij een Mini Cooper S. De fabrikant spreekt van een optimale gewichtsverdeling en belooft een uitdagend weggedrag in bochten. 

11 Mini Electric.
Mini Mini Electric.

One-pedal driving

Met zijn 184 pk sterke elektromotor trekt de Mini Electric in 7,3 seconden op vanuit stilstand naar 100 km/u. De topsnelheid is begrensd op 150 km/uur. Omdat de volledige motorkracht al meteen bij het aantippen van het gaspedaal beschikbaar is, werd voor de elektrische Mini een nieuw antislipsysteem ontwikkeld.

One-pedal driving’ is mogelijk: het rempedaal hoeft dan eigenlijk niet meer aangeraakt te worden, want de auto remt vanzelf af zodra je het gaspedaal loslaat. De zogenoemde recuperatie (energie winnen uit de remkracht) kan op twee niveaus worden ingesteld. 

11 Mini Electric.
Mini Mini Electric.

3,5 uur opladen

De auto kan worden opgeladen aan het stopcontact thuis, via een zogenoemde wallbox, of bij een openbare laadpaal.  Met een maximale laadcapaciteit van 11 kW kan de Mini Electric in 2,5 uur tot 80 procent worden opgeladen en in 3,5 uur tot 100 procent. 

Snelladen met gelijkstroom is mogelijk. Een zogenoemde driefasen-kabel voor sneller laden is als optie verkrijgbaar. Bij een snellader kan de auto met een maximale laadcapaciteit van 50 kW in 35 minuten tot 80 procent worden opgeladen.

11 Mini Electric.
Mini Mini Electric.

Speciale app

De standaarduitrusting van de Mini Electric bevat led-koplampen, automatische airco in twee zones, verwarming met warmtepomptechnologie, bijverwarming, een elektrische parkeerrem, navigatie en online diensten. 

Ook een speciale app hoort erbij. Die toont statistieken over het stroomverbruik van de auto of een kaart met openbare laadpunten in de buurt. Verder kunnen met de app op afstand het knipperen van de koplampen, de claxon, ventilatie, portiervergrendeling én de binnentemperatuur worden bediend. 

11 Mini Electric.
Mini Mini Electric.
11 Mini Electric.
Mini Mini Electric.
11 Mini Electric.
Mini Mini Electric.
11
AFP
11
AFP
11
AFP
11
AFP

31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Rodrigus

    mmm, mijn broer woont in Nederland, mijn moeder op de grens van Duitsland, maar net nog in Belgie, en ik zelf in de Kempen, onbegonnen werk met de actie radius en laadtijden en kostprijs van de ECAR zoals ze het nu doen

  • PAUL VERSPEELT

    Jongen , als jij wil sukkelen , ik hou je niet tegen , maar ik hou van comfort en gemak , en die klimaatidioten moeten mij al zeker de les niet spellen.

Lees meer