2 De verwaarloosde Ferrari F40 van wijlen Uday Hoessein.
TheDrive.com De verwaarloosde Ferrari F40 van wijlen Uday Hoessein.

Hoe de verwaarloosde Ferrari van Uday Hoessein werd gevonden dankzij een YouTuber

De Ferrari F40 van de zoon van Saddam Hoessein, die na de Amerikaanse invasie van Irak in verwaarloosde toestand werd achtergelaten in de woestijn, is teruggevonden dankzij de YouTuber Ratarossa en blijkt ook nog eens te koop.

Vorige week meldden we dat YouTube-persoonlijkheid Ratarossa op zoek was naar de Ferrari F40 van Uday Hoessein (1964-2003), de oudste zoon van de Iraakse dictator Saddam Hoessein (1937-2006) en ooit diens gedoodverfd opvolger. Er kwamen naar aanleiding van zijn video al snel tips binnen dat de auto in de stad Erbil zou staan. Ook bleek dat Ratarossa niet de eerste was die op zoek ging naar de verloren schat op wielen.

In 2016 werd Chris Smith van Gas Monkey Garage, een programma op Discovery, er al op uitgestuurd om de F40 te vinden. Hij vloog naar Irak, vond de auto, maar kocht ’m niet. De auto was bedekt met zand, de intercoolers ontbraken en de auto verkeerde in deplorabele staat. Bovendien zou het een logistieke nachtmerrie zijn geweest om de auto Irak uit te krijgen. Smith verliet Irak dus met lege handen, zo vertelt hij aan Ratarossa. 

Belgische specialist

Chris merkte op dat de motor vrij draaide toen hij hem ongeveer vier jaar geleden onderzocht, maar dat een hele reeks dure onderdelen moest worden vervangen. Volgens Ratarossa heeft een Belgische Ferrari-specialist vervolgens de smerige motorruimte van de kapotte supercar nagezien en alle elektronica vervangen. Uiteindelijk was de F40 rijklaar, maar nog lang niet in onberispelijke staat.

1,1 miljoen

In de video van Ratarossa is te zien dat de auto er nu een stuk beter bij staat. Hoewel de auto slechts 3.700 kilometer heeft gereden, moet er volgens TheDrive nog veel worden gedaan. De mythische Ferrari is dus nog altijd in Erbil, hoewel hij nu in een garage wordt bewaard in plaats van op een zandterrein. De huidige eigenaar wil de auto wel verkopen, maar het bedrag van 1.150.000 dollar is in ieder geval voor de YouTuber te hoog. 

Autofreak Uday die er niet voor terugdeinsde  te martelen, vocht zich in op 22 juli 2003 dood toen hij in Mosoel dreigde gearresteerd te worden door Amerikaanse special forces.

2 Dictatorzoon Uday Hoessein (1964-2003), even meedogenloos als zijn vader Saddam, stond bekend als een autofreak.
AP Dictatorzoon Uday Hoessein (1964-2003), even meedogenloos als zijn vader Saddam, stond bekend als een autofreak.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • valere vermeulen

    miniale kost voor een groot onderhoud 15.000€, dan hebben we nog niet gesproken over de rubber dichtingen, filters, benzinetank, banden en carrosserie. En 497 PK is geen wereldwonder meer voor een V8 met iets minder dan 3000cc. Ook de afkomst van die legende zal de prijs nekken.

  • André Gijbels

    Nu dat deze auto gevonden is, zal deze toch snel verkocht worden, wel niet aan de vraag prijs, maar toch nog altijd een hoge prijs.Maar de kosten voor de herstelling zal gigantes zijn

Lees meer