3 VW Type 3 Fastback.
Motor1.com VW Type 3 Fastback.

Man vindt na 36 jaar auto van zijn vader terug en restaureert ‘m compleet

Een inwoner van de Amerikaanse staat North Dakota heeft na 36 jaar de totaal verwaarloosde Volkswagen teruggekocht die ooit aan zijn vader toebehoorde. Na een restauratie van 40.000 dollar is de auto beter dan nieuw.

Lynn Pfenning en zijn familie zijn echte Volkswagen-liefhebbers. Zijn vader had oorspronkelijk een Kever van 1965, die helaas total loss werd verklaard na een aanrijding met een koe. Kort na het ongeval kocht Lynn’s vader in 1967 een blauwe Volkswagen Type 3 fastback voor ongeveer 2.200 dollar. Het was de taak van zoon Lynn om de gezinsauto elke zaterdag te wassen en op te poetsen voordat ze ermee naar de kerk reden. 

Na acht jaar verkocht zijn vader de auto aan een lokale boer. Uiteindelijk kwam de wagen via twee anderen ergens in een schuur terecht, waar hij twintig jaar bleef staan. Pfenning heeft de auto al die tijd zijdelings in de gaten gehouden. “Ik had tegen mezelf gezegd dat ik om de vijf jaar zou proberen om de auto terug te kopen, maar de eigenaar weigerde keer op keer pertinent’’, zo vertelt hij aan de site Motor1.com

Muizennnest

Tot het jaar 2013. Toen wilde de eigenaar er toch wel afstand van doen en Lynn kocht de auto voor een fractie van de vraagprijs. Helaas was de Volkswagen in zeer slechte staat. De Fastback was op de boerderij gebruikt om het vee bijeen te drijven en dus zat er schade aan de deuren en was de neus ingedeukt. Ook was de motor ernstig beschadigd als gevolg van een muizennest dat brand had veroorzaakt. “Het was alsof ik een ui pelde - toen ik eenmaal alle lagen had verwijderd konden we beginnen met opbouwen”, aldus Pfenning.

3 Toen de auto werd teruggekocht, verkeerde deze in erbarmelijke staat.
Motor1.com Toen de auto werd teruggekocht, verkeerde deze in erbarmelijke staat.

Het kostte bijna 40.000 dollar om het project te voltooien, plus een hele hoop weekenden met werkdagen van 10 tot 12 uur voor de reparaties aan de carrosserie. “Ik heb alle roest verwijderd en veel delen vervangen”, aldus Pfenning. “Ook zijn alle bouten en moeren vervangen of opgeknapt.” De 1600 cc motor werd vergroot naar een inhoud van 1776 cc en het interieur werd opnieuw bekleed. De auto werd opnieuw gespoten in de kleur Candy Brandywine, een populaire kleur in de hotrod-scene in de jaren 30.

Prijswinnaar

Twee jaar geleden was de auto eindelijk klaar. Tijdens het eerste evenement waarvoor de auto werd ingeschreven, de North Dakota State Fair, won de auto de eerste prijs voor beste klassieke auto. 

De toen 83-jarige vader van Lynn was aanwezig om met hem mee te doen aan de parade en hij genoot met volle teugen. Sindsdien heeft de auto ook vele prijzen gewonnen, waarbij BMW’s en Porsches werden verslagen. Maar volgens Lynn is niets te vergelijken met de glimlach van zijn vader wanneer hij met zijn eigen Volkswagen rijdt. “Het delen van deze ervaring met hem heeft elke cent de moeite waard gemaakt,” aldus Pfenning nu.

3 Vader en zoon Pfenning bij de compleet gerestaureerde Volkswagen.
Motor1.com Vader en zoon Pfenning bij de compleet gerestaureerde Volkswagen.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Benny Maerten

    Een prachtig verhaal. Alleen vraag ik me af: waarom in een ander kleur zetten. Het originele is daarmee weg en geef toe, de kleuren in de sixties en seventies waren zo mooi.

  • Ivan Willems

    Mag gezien worden. Trouwens een mooi kleurtje.

Lees meer