Soeren Stache/dpa

Minstens 10.000 jobs weg bij zware saneringsoperatie bij moederbedrijf Mercedes

De Duitse autobouwer Daimler wil de komende drie jaren duizenden banen schrappen. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Volgens personeelsdirecteur Wilfried Porth gaat het om “een laag vijfcijferig aantal”: minstens 10.000 dus.

Naakte ontslagen in Duitse vestigingen zijn tot 2029 uitgesloten. Een eerder akkoord daarover blijft ongewijzigd. Banen die vrijkomen door natuurlijk verloop zullen niet opnieuw worden ingevuld en oudere werknemers zullen sneller het bedrijf kunnen verlaten. Het aantal managementfuncties wordt met 10 procent ingekrompen.

Daimler - moederbedrijf van het Duitse luxemerk Mercedes-Benz - wil 1,4 miljard euro besparen op het personeel. De vrijgekomen middelen dienen onder meer om de overgang naar elektrisch en autonoom rijden te financieren. Dat vergt miljarden investeringen, terwijl de wereldwijde vraag naar auto’s in het slop zit.

Ook Audi maakte deze week bekend dat het tegen 2025 9.500 banen gaat schrappen in Duitsland.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Tamsyn

    Verschuiving van jobs van een voorbijgestreefde industrie (brandstofwagens) naar de industrie van de toekomst (EV), gebeurt constant, normaalste zaak van de wereld. Binnen 2 jaar duizenden vacatures voor de Gigafactory van Tesla bij Berlijn, en die 1 miljoen laadpalen tegen 2030 in Duitsland zullen ook zichzelf niet produceren, plaatsen en onderhouden.

  • raf peeters

    Na Audi met 10000 nu Mercedes met 10000,kwestie van tijd BMW en VW en al de rest volgt ,diegene die zeggen dat E rijden geen banen kost is eraan ,Mercedes verkondigde vorige vrijdag dat het noodzaak was met de komst van de E wagen (ARD nieuws)studie's voorspellen duizenden banen verlies de eerste 10 jaar . .

Lees meer