Shutterstock

Nederland geeft 4.000 euro premie bij aankoop nieuwe elektrische auto

Nederland gaat door middel van subsidies de aankoop stimuleren van elektrische auto’s. Voor het kopen of privé-leasen van een nieuwe elektrische auto kunnen consumenten 4.000 euro aan subsidie aanvragen, voor een tweedehands exemplaar is 2.000 euro beschikbaar. Vlaanderen geeft sinds 1 januari geen premies meer voor elektrische wagens. 

Met de subsidieregeling, die vanaf 1 juli ingaat, hoopt de Nederlandse regering de aankoop van elektrische auto's te stimuleren. “Er zijn steeds meer verschillende elektrische auto's te koop en ze worden gelukkig steeds goedkoper in het gebruik. Maar de prijs schrikt veel mensen af”, zegt minister van Milieu Stientje van Veldhoven (D66). Ze hoopt die drempel te verlagen met de subsidie.

De auto's waar de subsidie voor geldt, moeten tussen de 12.000 en 45.000 euro waard zijn en op een volle accu zeker 120 kilometer kunnen rijden. Ook moet de auto enkele jaren van dezelfde eigenaar blijven. Eigenaars die binnen drie jaar van auto veranderen, moeten een deel terugbetalen. Leaserijders krijgen de subsidie per maand uitbetaald. Als zij het contract binnen vier jaar beëindigen, stopt de subsidie ook.

250 miljoen euro

Het kabinet had tot 2025 al 250 miljoen euro gereserveerd voor de regeling, afgesproken in het klimaatakkoord. Als het geld op is, worden er ook geen nieuwe subsidies uitgegeven, aldus Van Veldhoven. Het subsidiebedrag voor de aankoop van nieuwe auto's zal de komende jaren geleidelijk teruglopen, omdat elektrische auto's steeds goedkoper worden. Voor occasies blijft het bedrag 2.000 euro.

Lees ook:

Zo fiscaal aantrekkelijk zijn elektrische en hybride wagens

Strengere EU-milieunorm maakt kleine stadsauto “onbetaalbaar”

Hoe de elektrisch auto onze maatschappij zal omgooien

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer