5 De recordauto van Bugatti.
Bugatti De recordauto van Bugatti.

Nieuw wereldrecord: deze Bugatti raast 490 kilometer per uur

Bugatti is officieel de eerste fabrikant geworden die met een straatauto de magische grens van 300 mijl per uur doorbreekt. Een aangepaste Chiron reed vandaag precies 304.77 mph (490.47 km/u). Dat is maar liefst 43,3 km/u sneller dan het vorige record.

De recordwagen is een getunede Chiron-hypercar, met achter het stuur de Britse autocoureur Andy Wallace. Bugatti had eerder het snelheidsrecord in handen voor straatauto’s tussen 2005 en 2007 en van 2010 tot 2017. Bij beide gelegenheden was het de Veyron, de voorganger van de Chiron, die de recordtijden reed, maar twee jaar geleden werd het model onttroond door de Koenigsegg Agera RS. Deze supersportwagen uit Zweden werd geklokt met een snelheid van 447,19 km/u, oftewel 277,87 mijl per uur.

5 De record-auto van Bugatti.
Bugatti De record-auto van Bugatti.

De snelheidsrit werd verreden op de geheime Ehra-Lessien-testbaan ten noorden van het Duitse Wolfsburg. Die baan is van Volkswagen – de huidige eigenaar van Bugatti. De Chiron verbeterde het vorige record van Koenigsegg met 43,3 km/u. Bij een snelheid van 490 km/u leg je in één minuut een afstand van meer dan acht kilometer af. Als officiële testrijder van Bugatti is Andy Wallace gewend hoge snelheden te rijden. Hij heeft jarenlang geracet en won de beroemde 24-uursrace van Le Mans in 1988 met Jaguar.

5 De record-auto van Bugatti.
Bugatti De record-auto van Bugatti.

De auto wordt aangedreven door de standaard Chiron’s acht-liter, quad-turbo W16-motor die dankzij motortuning maar liefst 1.578 pk produceert. Dat is ruim 500 pk meer dan de huidige Formule 1-auto van Lewis Hamilton. Ook ongewijzigd is de zevenversnellingsbak met dubbele koppeling en vierwielaandrijving. Om de auto in balans te houden, werd de koolstofvezel carrosserie met nog eens 25 cm verlengd en is een speciaal lasergestuurd rijhoogtesysteem ingebouwd om de auto te verlagen. 

5 De record-auto van Bugatti.
Bugatti De record-auto van Bugatti.

Stephan Winkelmann, de CEO van Bugatti, omschreef de prestatie van 300 mijl per uur als een ‘mijlpaal voor de eeuwigheid’. De kans dat het record eeuwigheidswaarde heeft is evenwel gering, want een aantal merken – waaronder Hennessey, SSC en Koenigsegg zelf, beweren dat hun nieuwste supercars in staat zijn om eveneens de grens van 300 mijl per uur te doorbreken. Het lijkt erop dat 500 kilometer per uur de nieuwe streefsnelheid wordt van deze merken, die keer op keer de lat hoger leggen.

5 Andy Wallace (rechts)  zegevierde in 2001 in  de 24 Uur van Le Mans. Tot het team behoorde ook onze landgenoot Eric Van De Poele (links vooraan) en de Amerikaan Butch Leitzinger (achteraan links).
AP Andy Wallace (rechts) zegevierde in 2001 in de 24 Uur van Le Mans. Tot het team behoorde ook onze landgenoot Eric Van De Poele (links vooraan) en de Amerikaan Butch Leitzinger (achteraan links).

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK VAN DESSEL

    Bergaf ?

  • Dirk Vregels

    Jammer van die kleine asbak die erin zit anders zou ik er direkt eentje bestellen.

Lees meer