Bij een cyberaanval kunnen auto's met internetverbinding potentieel voor een grote ramp zorgen.
AP Bij een cyberaanval kunnen auto's met internetverbinding potentieel voor een grote ramp zorgen.

Noodknop moet auto's beschermen tegen cyberaanval door terroristen

De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Watchdog pleit voor het monteren van een zogeheten ‘kill switch’ in voertuigen die met internet verbonden zijn. Dit om te voorkomen dat terroristen door het hacken van auto’s een ramp veroorzaken die groter is dan die van de aanslagen op 11 september 2001.

De aandacht van de auto-industrie is volgens de Amerikaanse consumentenbond Consumer Watchdog op dit moment compleet gefocust op zelfrijdende auto's, maar voordat deze op grote schaal rondrijden, zijn we jaren verder. Wereldwijd rijden inmiddels al wel tientallen miljoenen auto's rond die zijn verbonden met internet. En ook die auto's zijn volgens de bond gevoelig voor hackers. “Dat komt doordat ook bij deze auto's zaken als accelereren, sturen en remmen kunnen worden ‘overruled’ door computers en software”, aldus de organisatie.

Aan het einde van dit jaar is de meerderheid van de nieuwe auto's voorzien van een permanente internetverbinding. Daarmee beschikken terroristen volgens de Amerikaanse consumentenbond over een potentieel wapen. “Waar de militaire en luchtvaartindustrie het zorgvuldig vermijden om gevaarlijke machines te verbinden met internet, moet de auto-industrie deze les nog leren”, zo schrijft de organisatie in een rapport. “Want waar miljoenen auto’s met dezelfde software rondrijden, kan één individu in potentie al deze voertuigen zijn wil opleggen.”

Volgens Consumer Watchdog kan dat zorgen voor duizenden slachtoffers en bovendien het dagelijkse leven in de Verenigde Staten lamleggen. “Recente Russische cyberaanvallen tonen aan dat we leven in een tijdperk van digitale oorlogsvoering”, meldt de website van de consumentenorganisatie. “Het meest zorgwekkende is dat de bazen van de auto-industrie op de hoogte zijn van dit gevaar, maar dat ze gewoon doorgaan met het invoeren van deze technologie. Kennelijk omdat winst belangrijker wordt geacht dan de nationale veiligheid en de levens van burgers.”

Wereldwijde hack

Volgens onderzoek van Consumer Watchdog verkopen alle automerken in de top tien van meestverkochte auto's modellen met internetverbinding. De drie grootste merken General Motors, Toyota en Ford verkopen tegen het einde van dit jaar alleen nog maar auto's met internetverbinding. Het probleem is volgens de organisatie dat de auto's niet losgekoppeld kunnen worden van internet in geval van een wereldwijde 'hack’ door terroristen.

Om te voorkomen dat zo'n wereldwijde ramp werkelijkheid wordt, pleiten de Amerikanen voor een 50 dollarcent kostende 'kill switch‘ - zeg maar een grote rode knop op het dashboard waarmee auto's kunnen worden losgekoppeld van het internet en andere wereldwijde netwerken. Consumer Watchdog eist dat de ceo's van de auto-industrie ondertekenen dat ze persoonlijk verantwoordelijk zijn bij een eventuele cyberaanval en dat alle auto’s met internetverbinding op zo kort mogelijke termijn zijn voorzien van een 'kill switch'. Wanneer dit niet voor 31 december van dit jaar is gebeurd, eist de bond wettelijke maatregelen.

Volgens Consumer Watchdog heeft een groep van 20 personen uit de auto-industrie meegewerkt aan het rapport. Zij deden dat echter anoniem uit angst om als klokkenluider ontslagen te worden. Hieronder een fragment van interviews met de betrokkenen.

In onderstaande video kun je zien hoe hackers een auto kunnen manipuleren:

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • René Neeskens

    De consumentenorganisatie heeft overschot van gelijk. Vroeg of laat komt er een cyberaanval, en dan staan de grote bedrijven te huilen , terwijl ze dat bijna moeiteloos kunn voorkomen.

  • Marc Spandel

    Ja kan een splinternieuwe grote gezinswagen zonder al die elektronische (nutteloze) snufjes kopen voor 6990 euro! Sloten openen en sluiten met de sleutel... raampjes manueel bedienen... geen airco (wel goed ventilatorsysteem)... grote koffer... zuinig... eco- knop...Euronorm 6, zodat je overal mag rijden in de lage- emissiezones... Onmogelijk in te breken via afstandsbediening enz. Dacia Logan!

Lees meer