Het advies voor de ideale rijsnelheid is in het instrumentarium van de auto te zien
Audi AG Het advies voor de ideale rijsnelheid is in het instrumentarium van de auto te zien

Nooit meer stilstaan voor het rode licht: met deze slimme auto kan het al

Enkele Audi-modellen in de Verenigde Staten zijn voorzien van een nieuwe functie waarmee automobilisten kunnen zien wat de optimale rijsnelheid is, om stilstaan voor rode verkeerslichten te voorkomen.

Audi toonde eind 2016 al het zogeheten ‘Traffic Light Information’-systeem dat in het instrumentarium toont wanneer verkeerslichten in de nabijheid op groen zullen springen. De Duitse fabrikant gaf in mei vorig jaar aan dat hier op termijn ook de zogeheten ‘Green Light Optimized Speed Advisory’-functie aan zou worden toegevoegd. Dat is volgens Popular Science nu gebeurd. Het betekent dat naast de aftellende seconden nu ook de ideale snelheid wordt weergegeven, om bij een nabijgelegen verkeerslicht niet te hoeven stoppen.

De ‘Green Light Optimized Speed Advisory’-functie werkt op basis van de gps-positie van de auto en informatie over de timing van de verkeerslichten. Op basis daarvan wordt berekend wat de optimale snelheid is om gebruik te kunnen maken van een ‘groene golf’. Daarbij worden ook de remafstand en de maximale toegestane snelheid gebruikt om de optimale snelheid te bepalen.

4.600 kruisingen

De technologie werkt alleen bij verkeerslichten op kruisingen die indirect in staat zijn te communiceren met de auto’s. Deze verkeerslichten geven hun status door aan de gemeenten, die op hun beurt de  data doorsturen naar Audi’s partner Traffic Technology Services. Dit bedrijf stuurt de informatie naar de auto’s via een 4G-verbinding. Popular Science meldt dat dit nog niet altijd vloeiend verloopt: er zit enige vertraging in het systeem en er is soms sprake van enig giswerk.

De nieuwe technologie werkt in alle recente Amerikaanse Audi-modellen die van de Audi Connect Prime-dienst zijn voorzien, op de A3 en de TT na. Momenteel werkt het systeem al bij ruim 4.600 kruisingen in dertien stedelijke gebieden in de VS.

Bekijk ook:

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Johan Apatride

    In de VS is het al gemakkelijk om altijd groen te hebben, de lichten zijn daar goed afgesteld om "green waves" te hebben. Dat ze die Audi eens naar hier brengen om te proberen...

  • De Weerdt Marcel

    ik denk dat het perfect mogelijk is de lichten op grote banen af te stellen dat je met een juiste snelheid overal groen heeft , maar waarom gebeurt dat niet ???

Lees meer