8

Porsche Rescue 911 bouwt remake van unieke Speedster

Porsche Rescue 911, een bedrijf gevestigd in Antwerpen, is momenteel bezig met een uniek project. Het bedrijf, gespecialiseerd in herstellingen, motor en versnellingsbak revisies, restauraties, tuning en conversies van oudere Porsches, bouwt een remake van de unieke Porsche Speedster van Stan Townes uit 1967.

De Amerikaan Stan Townes had tot 1958 een originele Porsche Speedster in zijn bezit. In 1966 was hij gestationeerd en werkzaam op een US airbase in Thailand. Porsche introduceerde in die periode de 911 en Townes had interesse in een nieuw Speedster model. Gepassioneerd door Porsche hoopte hij op de ontwikkeling van het model door Porsche, maar het merk had destijds geen plannen voor een Speedster en dat zou nog vele jaren zo blijven. Townes besloot dan maar zelf achter de tekentafel te kruipen om een Speedster te ontwerpen op basis van een 911 coupé. Na drie jaar intensief werk leverde dat een model op waar vandaag nog steeds over gesproken wordt.

Vier Speedsters
Porsche zelf heeft uiteindelijk maar vier Speedsters op de markt gebracht. De eerste was de 356 geproduceerd in 1948, daarna was het jaren wachten op een opvolger. De 911 Carrera Speedster werd pas geïntroduceerd in 1989. Drie jaar later werd de 964 C2 Speedster ontwikkeld waarvan er 930 stuks werden gemaakt. In 2010 lanceerde Porsche weer een Speedster versie van de 911 op het Autosalon in Parijs.

Uitdaging
Een grote uitdaging dus voor Porsche Rescue 911 om op basis van slechts één exemplaar een remake te maken. "Er bestaan uiteraard geen plannen of technische gegevens van deze Speedster, dus de voorbereiding is cruciaal. De zoektocht naar een goede 'donorwagen' heeft dan ook veel tijd in beslag genomen, maar uiteindelijk werd een Porsche 911 SC Targa uit 1980 gevonden", aldus het bedrijf. "De keuze voor een Targa lag voor de hand: omdat het om een Speedster project gaat, wordt gebruik gemaakt van de extra verstevigingen die bij een Targa standaard aanwezig zijn en zo hoeft er ook geen dak verwijderd te worden."

Origineel
"Alles moet origineel zijn. Er wordt niet met replica stukken, fiberglass of polyester gewerkt, alleen met originele Porsche onderdelen. Alles wat niet beschikbaar is, zoals de voorbumper, achterbumper en speedster gedeelte, zal met de hand in staal gemaakt moeten worden." Als alles volgens plan verloopt, zou de remake rond mei 2012 klaar moeten zijn. Voor meer informatie over het project kan je terecht op porsche-rescue911.

8
8
8
8
8
8
8 De originele Porsche Speedster van Stan Townes.
De originele Porsche Speedster van Stan Townes.

Lees meer