Een simpele oplossing voor een groot probleem leverde een Amerikaanse leerlinge een bedrag van 25.000 dollar (omgerekend zo’n 22.564 euro) op.
Youtube Een simpele oplossing voor een groot probleem leverde een Amerikaanse leerlinge een bedrag van 25.000 dollar (omgerekend zo’n 22.564 euro) op.

Tiener wint 22.564 euro voor uitvinding die dode hoek wegneemt

Een leerlinge uit het Amerikaanse West Grove heeft een wetenschapswedstrijd gewonnen. Zij deed dat door een oplossing te bedenken voor de steeds dikker wordende raamstijlen die het zicht op het overige verkeer wegnemen.

Alaina Gassler, een tiener uit Pennsylvania, is de winnaar van maar liefst 25.000 dollar (omgerekend zo’n 22.564 euro). Ze kreeg de prijs voor haar vinding die de dode hoek wegneemt in auto’s met zogeheten A-stijlen. Deze voorste raamstijlen zijn de afgelopen decennia steeds dikker geworden als gevolg van verscherpte veiligheidseisen en ontnemen een deel van het zicht.

Alaina plaatste een webcam aan de buitenkant van de auto en door het toevoegen van een projector lukte het haar om het beeld te projecteren aan de binnenzijde van de A-stijl. Hierdoor kunnen bestuurders alsnog een compleet beeld krijgen van hun omgeving.

Het project verliep niet zonder problemen, maar uiteindelijk had Gassler haar vinding operationeel. Volgens de jury heeft de leerlinge met deze relatief eenvoudige uitvinding een probleem opgelost dat tientallen miljoenen auto’s over de hele wereld parten speelt. Al met al zou het idee van Gassler het potentieel kunnen hebben om te dienen als dode hoek-systeem voor toekomstige auto’s.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • piet devlieger

    Dat bestaat reeds maar de schermen (die de buitenspiegels vervangen en de dode hoek zichtbaar maken) zitten niet op de A-stijlen maar links en rechts op het dashboard, ter hoogte van de luchtroosters. Gewoon schermen met buiten op de deur camera's, geen projectoren nodig.

  • Ronny Cuypers

    De oplossing is veel eenvoudiger. Gewoon de bestuurder laten bewegen met het hoofd.

Lees meer