Een simpele oplossing voor een groot probleem leverde een Amerikaanse leerlinge een bedrag van 25.000 dollar (omgerekend zo’n 22.564 euro) op.
Youtube Een simpele oplossing voor een groot probleem leverde een Amerikaanse leerlinge een bedrag van 25.000 dollar (omgerekend zo’n 22.564 euro) op.

Tiener wint 22.564 euro voor uitvinding die dode hoek wegneemt

Een leerlinge uit het Amerikaanse West Grove heeft een wetenschapswedstrijd gewonnen. Zij deed dat door een oplossing te bedenken voor de steeds dikker wordende raamstijlen die het zicht op het overige verkeer wegnemen.

Alaina Gassler, een tiener uit Pennsylvania, is de winnaar van maar liefst 25.000 dollar (omgerekend zo’n 22.564 euro). Ze kreeg de prijs voor haar vinding die de dode hoek wegneemt in auto’s met zogeheten A-stijlen. Deze voorste raamstijlen zijn de afgelopen decennia steeds dikker geworden als gevolg van verscherpte veiligheidseisen en ontnemen een deel van het zicht.

Alaina plaatste een webcam aan de buitenkant van de auto en door het toevoegen van een projector lukte het haar om het beeld te projecteren aan de binnenzijde van de A-stijl. Hierdoor kunnen bestuurders alsnog een compleet beeld krijgen van hun omgeving.

Het project verliep niet zonder problemen, maar uiteindelijk had Gassler haar vinding operationeel. Volgens de jury heeft de leerlinge met deze relatief eenvoudige uitvinding een probleem opgelost dat tientallen miljoenen auto’s over de hele wereld parten speelt. Al met al zou het idee van Gassler het potentieel kunnen hebben om te dienen als dode hoek-systeem voor toekomstige auto’s.

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • piet devlieger

    Dat bestaat reeds maar de schermen (die de buitenspiegels vervangen en de dode hoek zichtbaar maken) zitten niet op de A-stijlen maar links en rechts op het dashboard, ter hoogte van de luchtroosters. Gewoon schermen met buiten op de deur camera's, geen projectoren nodig.

  • Ronny Cuypers

    De oplossing is veel eenvoudiger. Gewoon de bestuurder laten bewegen met het hoofd.

Lees meer