2 De auto's die Volkswagen van klanten terugkocht stonden lange tijd gestald op de parkeerplaatsen van het stadion Pontiac Silverdome, nabij Detroit. Maar inmiddels zijn de meeste verdwenen, blijkt uit satellietfoto's
AFP De auto's die Volkswagen van klanten terugkocht stonden lange tijd gestald op de parkeerplaatsen van het stadion Pontiac Silverdome, nabij Detroit. Maar inmiddels zijn de meeste verdwenen, blijkt uit satellietfoto's

Vernietigde Volkswagen ruim 100.000 sjoemelauto's in de VS?

Volkswagen zou 102.000 auto's in de VS hebben vernietigd. Daarmee voegt het concern een nieuw hoofdstuk toe aan het dieselschandaal. De auto's waren uitgerust met de beruchte sjoemelsoftware en de verwachting was dat ze na herstel gewoon weer verkocht zouden worden.

Het Duitse financiële tijdschrift Wirtschaftswoche zegt officiële documenten in handen te hebben waaruit de massavernietiging blijkt. Het autoconcern zou het in deze papieren opbiechten aan het Amerikaanse ministerie van Justitie en de federale milieu-autoriteit EPA. 

“Getuigt niet van gezond verstand”

De maatregel baart opzien omdat hiermee opnieuw een slag aan het milieu is toegediend. De ooit met de nodige CO2-vervuiling geproduceerde auto's hadden nog jarenlang dienst kunnen doen, maar zijn nu verworden tot pakjes schroot.

“Deze maatregel getuigt niet van gezond verstand‘’, klaagt Marion Tiemann van Greenpeace Duitsland tegenover
Wirtschaftswoche. Bij de productie van 100.000 auto's komt een half miljoen ton aan CO2 vrij, schatten milieu-organisaties in. Dat is net zoveel CO2 als als 50.000 inwoners van een stad per jaar produceren.

Satellietbeelden

Volkswagen zat met de enorme hoeveelheden foute diesels in de maag. Volkswagen moest sinds 2016 op last van de Amerikaanse autoriteiten bijna 400.000 auto's terugkopen omdat ze waren uitgeruste met de beruchte sjoemelsoftware. Dit alleen al zou Volkswagen 10 miljard dollar hebben gekost. 

De auto's van het type Golf, Passat en Jetta, maar ook veel Audi's stonden lange tijd gestald op de immense parkeerterreinen van een rugbystadion in Detroit en op 36 andere plekken in de VS. Ze stonden in de woestijn van Californië, op een racecircuit in Colorado en zelfs naast een kerncentrale bij Seattle. Maar volgens Wirtschaftswoche blijkt uit satellietbeelden dat de meeste auto's de afgelopen maanden als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.

Meer dan 102.000 diesels zijn de afgelopen tijd door Volkswagen vernietigd, stelt Wirtschaftswoche.  Niet op aandringen van de autoriteiten, maar op eigen initiatief van de autofabrikant. Er zijn er nu nog 261.000 wagens over en die wil de fabrikant herstellen en opnieuw in de verkoop brengen. Er wordt naar verluidt driftig samengewerkt met veilinghuizen om de grote aantallen auto's aan de man te brengen.

‘Besmet’

De grote vraag is natuurlijk waarom Volkswagen tot de massavernietiging van 102.000 auto's heeft besloten. Officieel wil de autofabrikant tegenover Wirtschaftswoche alleen maar kwijt dat het gaat om ‘verouderde modellen in slechte conditie’. 

Maar de onderzoeksjournalisten trekken hun eigen conclusie: Volkswagen wilde zo snel mogelijk van deze ‘besmette’ auto's af. Stilstaande auto's kosten geld: voor het parkeren moet worden betaald en met de dag daalt de restwaarde. En om ze nog enigszins in conditie te houden, werden de auto's elke maand een keer gestart en werd er een stukje mee gereden. Ze werden ook elke maand gewassen. 

Intussen was er een ander probleem: als Volkswagen die honderdduizenden auto's in één keer op de markt zou brengen, zou dat de markt voor gebruikte diesels schade toebrengen. De marktprijzen van de occasies zouden hierdoor onder druk komen te staan en daarmee snijdt Volkswagen zichzelf, en vooral zijn dealers, in de vingers. Massavernietiging leek dus de beste oplossing. 

Europa

De Europese auto's met sjoemelsoftware hebben een heel andere behandeling gekregen. Volkswagen is in Europa niet gedwongen om ze van consumenten terug te kopen. In plaats daarvan volstaat een aanpassing van de motortechniek, waartoe de consument niet verplicht is. En tot een schadevergoeding aan consumenten, zoals in de VS, is het hier al helemaal nooit gekomen.

De affaire met de sjoemelsoftware is het grootste schandaal uit de geschiedenis van de Duitse auto-industrie. Jarenlang gebruikte Volkswagen software die herkende of een auto op de rollenbank in een testlaboratorium stond of op de weg reed. In het ene geval werden de schadelijke uitlaatgassen beperkt, in de andere niet. Zo ontkwam de autofabrikant aan de steeds strengere milieu-eisen en daaruit voortvloeiende belastingen.

Er lopen nog tal van rechtszaken en een aantal managers van Volkswagen en Audi zit in de cel. De gevolgen van het schandaal waren desastreus, niet alleen voor de directie en klanten van Volkswagen, maar ook voor het imago van diesel. De Volkswagen Groep heeft intussen zijn plannen om volledig elektrische auto's op de markt te brengen in een stroomversnelling gebracht.

2
AFP

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • BERT VAN ELST

    alle merken sjoemelen

  • Marc Van den Daele

    Het ergste van de zaak is dat deze arrogante Duitsers met hun geknoei, totaal gebrek aan kennis van een degelijke diesel technologie een complete markt hebben ontwricht. De wetgever had hun moeten verbieden nog langer motoren te bouwen waarvan ze de technologie niet onder de knie hadden. Waarom zijn er nooit bewijzen of noemenswaardige afwijkingen gevonden bij PSA, Fiat/Chrysler of bij Japanse wagens? Juist, die waren allemaal 10jaar eerder met Common rail aan de slag.

Lees meer