afp

Volvo Cars maakt vanaf 2019 alleen nog elektrische wagens

Autofabrikant Volvo Cars heeft aangekondigd dat elke nieuwe Volvo vanaf 2019 een elektrische motor zal hebben. "Dit historische moment betekent het einde van wagens met enkel een verbrandingsmotor en plaatst elektrificatie centraal in Volvo's toekomstige activiteiten", klinkt het in een persbericht. Vannamiddag geeft de autobouwer meer uitleg op een persconferentie in Stockholm.

Tussen 2019 en 2021 worden vijf volledig elektrische wagens geïntroduceerd: drie Volvo-modellen en twee modellen van Polestar, de sportwagendivisie van Volvo Cars.

Deze vijf wagens worden aangevuld met een aantal plug-inhybridewagens op diesel of benzine en milde hybrideopties (48 volt) voor alle modellen.

Dat betekent dat er in de toekomst geen Volvo's meer zullen zijn zonder elektrische motor. Wagens met enkel een verbrandingsmotor zullen geleidelijk van de markt verdwijnen.

Gentse fabriek

De Gentse Volvo-fabriek "maakt deel uit van de elektrische toekomst van Volvo Cars", zegt woordvoerder Mark De Mey van Volvo Cars Gent. "Gent is al een hybride model aan het bouwen, de V60. Die loopt hier al van de band en het volgende model dat we nu aan het voorbereiden zijn, de XC40, komt binnenkort in productie. Vanaf 2019 gaat ook dat model voorzien worden van een hybride variant."

Veiligheid
Het personeel is al vertrouwd met de elektrische motor, zegt De Mey. "Je moet het personeel heel goed opleiden. Er is een groot veiligheidsaspect verbonden aan het werken met hogevoltbatterijen. Maar dat hebben we al geïmplementeerd dus dat is op zich niet nieuw voor ons. De tewerkstelling hangt af van het volume van wagens dat we produceren, los van het type. Het nieuws is positief voor ons imago en we geloven dat de markt de richting van groene wagens uitgaat."

Ook op fabrieksniveau wordt al hard gewerkt om Volvo "een schoner bedrijf" te maken, zegt De Mey. "Dat geldt natuurlijk ook voor de producten. Het is fijn om te zien dat Volvo mee is met de toekomst. We zijn trouwens al jaren bezig met inspanningen om onze productie milieuvriendelijker te maken. We hebben drie windturbines op ons terrein en hebben vorig jaar de CO2-uitstoot met 40 procent kunnen verminderen door een heetwaternetwerk."

Lees meer