PHOTO_NEWS

Volvo gaat auto's informatie laten delen over wegtoestand

De Zweedse autobouwer Volvo Cars en de Zweedse en Noorse verkeersautoriteiten werken samen aan een project dat auto's zal toelaten om informatie uit te wisselen over de toestand van het wegdek (zoals ijsplekken). De informatie zal gedeeld worden via een cloud-gebaseerd netwerk. De testvloot wordt uitgebreid van 50 naar 1.000 voertuigen en het project zou goed op weg zijn om de technologie beschikbaar te maken binnen enkele jaren tijd.

"Hoe meer informatie over het wegdek er kan gedeeld worden, hoe minder verrassingen. En wanneer je een auto bestuurt, dan zijn verrassingen hetgeen je het meest wil vermijden", zegt Erik Israelsson van Volvo Cars.

"In dat opzicht hebben we een glad wegdek alarm ontwikkeld, dat bestuurders op de hoogte brengt van ijsplekken en dat bijdraagt tot het efficiënter maken van het winteronderhoud van de wegen." Het glad wegdek alarm zal immers ook informatie doorsturen naar de wegbeheeders.

Volgens Volvo nadert het onderzoeksproject nu de implementatie. De technologie staat op punt, de test- en validatiefase start nu.

"Dit brengt ons dichter bij onze veiligheidsdoelstelling om tegen 2020 geen dodelijke of zwaargewonde verkeersslachtoffers meer te hebben in de nieuwe Volvo-wagens", klinkt het.

Lees meer