3 Thor
automobilemag.com Thor

Vuurspuwende vrachtwagen met 4.000 pk geveild voor 13 miljoen dollar

Op een veiling in Riyad, Saoedi-Arabië, is een vrachtwagen verkocht met twee V12 dieselmotoren en twaalf superchargers. De truck stond te koop voor 12 miljoen dollar (omgerekend zo’n 10,9 miljoeneuro), maar de koper betaalde inclusief koperspremie 13,2 miljoen (omgerekend ongeveer 12 miljoen euro).

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De reusachtige vrachtwagen is in de truckwereld beter bekend als ‘Thor’.  Omdat de auto zo uniek is, durfde het veilinghuis geen schatting te geven over de waarde van het voertuig. Wel werd bekendgemaakt dat het zeven miljoen dollar had gekost om de giga-truck te bouwen. Dat betekent een mooie winst voor Mike Harrah, de bouwer van Thor.

3 Thor
automobilemag.com Thor

De aandrijflijn bestaat uit twee 13,9-liter Detroit V12-dieselmotoren. Dankzij niet minder dan twaalf superchargers komt de truck aan 3.974 pk, meer dan genoeg om de 14.514 kilo wegende  vrachtwagen op te stuwen naar een topsnelheid van 209 kilometer per uur. De basis van Thor wordt gevormd door een Peterbilt 359 crew cabin, die werd verlengd tot 13,5 meter. 

3 Thor
automobilemag Thor

Bijna alle onderdelen zijn verchroomd of gemaakt van gepolijst aluminium. Dat geldt ook voor de aandrijflijn, naven, remmen en een aantal framecomponenten. Opvallend is dat de auto weliswaar in Riyad werd geveild, maar daar niet fysiek aanwezig was. Het gevaarte bleef achter in Arizona in de VS. 

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ronald Van Beneden

    En geïnteresseerd dat we zijn? Maar ach een autojournalist rijd liever met mastodonten en opgefokte wagens in plaats van wagens te testen voor het grote publiek. Een wagen die we wel kunnen betalen in de laagste betaalbare klasse vanaf. Dat betekent bv een VW Golf 1.2 en geen VW Golf 2.0 rabbit.

  • maurice snelders

    We horen onze groene klimaatspijbelaartjes niet. Ver van hun bedshow zekers.

Lees meer