Changli: de elektrische auto van 1.200 dollar, of ruim 1.000 euro.
Changli Changli: de elektrische auto van 1.200 dollar, of ruim 1.000 euro.

Zo rijdt de goedkoopste elektrische auto ter wereld

Een complete elektrische auto voor ruim 1.000 euro, die via koopjeswebsite Alibaba in een doos bij je thuis wordt bezorgd. Dat lijkt niets te kunnen worden. Toch?

Iets bestellen bij Alibaba of Aliexpress is vaak een gok, omdat je nooit precies weet wat je krijgt en bovendien weet je niet wanneer je het krijgt. Maar de elektrische auto die Jason Torchinsky van autowebsite Jalopnik bestelde, stond niet lang na de besteldatum in een kartonnen in de Verenigde Staten en bleek veel beter dan verwacht.

De auto is afkomstig van een Chinese fabrikant genaamd Changli en kost in de basis slechts 930 dollar (820 euro). De totaalprijs bedraagt echter 1.200 dollar (1.060 euro) inclusief batterijpakket. Inclusief verzending stijgt de prijs tot bijna 3.000 dollar (2.650 euro), maar zelfs voor dat bedrag is het vermoedelijk nog altijd de goedkoopste elektrische auto ter wereld.

Achteruitrijcamera

Torchinsky maakte verschillende video’s over de Changli EV en ontdekte dat de naam ‘auto’ wellicht wat teveel eer is voor de stekker-Chinees, maar dat het wel een goed bruikbare overdekte vierwieler is. Voor het schamele bedrag krijg je namelijk alle functies die je mag verwachten van een modern voertuig, inclusief - geloof het of niet - een achteruitrijcamera. 

Nadelen zijn er ook. De 1,1 pk sterke auto blijkt pijnlijk langzaam. Ook is de ‘auto’ extreem smal, lang en voorzien van heel kleine wielen. Bovendien is de crashbestendigheid waarschijnlijk niet erg goed. Wanneer je tegen een stilstaande SUV botst, is er door de lage snelheid van de Changli waarschijnlijk weinig aan de hand. Maar als een SUV tegen de Changli aanbotst, ontdek je waarschijnlijk dat de hele auto één grote kreukelzone is.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer