Een beer.
thinkstock Een beer.

“Beer heeft me gered”: opluchting nadat in bossen verdwenen jongetje (3) na twee dagen ongedeerd weer opduikt

Een driejarig jongetje dat twee nachten lang alleen in een bos heeft overleefd in vriestemperaturen, is veilig en wel teruggevonden. Het jongetje, Casey Hathaway uit Craven in North Carolina, heeft aan de politie en aan zijn familie verklaard dat hij “geholpen werd door een vriendelijke beer”. Het dier – al dan niet een waanvoorstelling – zou de hele tijd bij het kind gebleven zijn.

Afgelopen dinsdag raakte het jongetje vermist in de bossen van North Carolina nadat hij met twee vriendjes aan het spelen was in de achtertuin van zijn oma in Enrul. De andere kinderen kwamen na het spelen naar binnen, van Casey was geen spoor te bekennen.

De politie nam de verdwijning – ook gezien de zeer barre weersomstandigheden en de jonge leeftijd van het kind – meteen zeer serieus en zette groot materieel in om het kind terug te vinden. Wegens de vriestemperaturen moest de zoektocht echter dezelfde avond nog stopgezet worden.

“Vriendelijke beer”

Maar het jongetje bleek uiteindelijk toch in goede handen – of beter, poten – te zijn geweest. Naar eigen zeggen werd het kind namelijk tijdens zijn verdwijning onder de hoede genomen van een “vriendelijke beer”, die zich over hem ontfermd zou hebben.

Uiteindelijk werd het jongetje donderdagavond teruggevonden terwijl het verstrikt zat in enkele bosjes met doorns. De bossen van North Carolina staan erom bekend vele zwarte beren te herbergen. 

“Wonder”

De sheriff van Craven liet weten dat “Casey een vriend in het bos had, een beer die bij hem was.” Ook de tante van het kind bevestigde dat het kind het over een beer bleef hebben, die twee dagen lang bij hem zou zijn gebleven. “God heeft hem een vriend gezonden om te zorgen dat hij veilig was. God is goed. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.”

“Geen vriendschap tussen mens en wilde beer”

Berenonderzoeker Chris Servheen van de universiteit van Montana betwijfelt dat Casey effectief het gezelschap kreeg van een beer. “Wilde beren zijn niet vriendelijk naar mensen toe. Ik wil niet zeggen dat hij niet de waarheid vertelt. Hij denkt duidelijk dat hij die dingen gezien heeft en misschien heeft hij thuis een teddybeer. Maar ik heb geen bewijs gezien dat iets dergelijks ooit gebeurd is”, stelt hij.

In de enige, tot nog toe bekende gevallen van vriendschap tussen beren en mensen, gaat het telkens om beren in gevangenschap. Wilde beren hebben echter van nature een afkeer van mensen. Bovendien hebben ze een reukvermogen dat nog zeven keer beter is dan dat van een bloedhond. Een beer zou Casey lang voor hij hem kon zien al geroken hebben en zou zich dan hoogstwaarschijnlijk uit de voeten maken.

Antropomorfisme

“Beren zijn erg bang van mensen, maakt niet uit hoe groot de persoon is”, aldus Servheen. “De enige reden waarom de beer het kind zou benaderen is om het aan te vallen, alhoewel zwarte beren zelden mensen aanvallen en dat is hier duidelijk niet gebeurd.”

“Ik wil geen laster verspreiden over het kind, maar ik denk dat de kleine jongen een fantasie had. De beer zou geen medelijden met hem hebben, omdat hij alleen was. Dat is het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan wilde dieren, dat is antropomorfisme. Maar als de jongen zich comfortabel voelde onder het toezicht van een wild dier, dan is dat prima. Wat hem ook maar kon helpen om erdoor te geraken.”

32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • irene van impe

    Weer een prachtig voorbeeld dat dieren gevoelens hebben.

  • jef Joossens

    Evelyene Dewulf, respect, ieder mag geloven in wat hij zelf wil daar heb ik geen probleem mee maar zeggen dat de bijbel niets met godsdiensten te maken heeft is wel een beetje te ver. Wie heeft die bijbel geschreven en samengesteld? Juist, de heren van het Vaticaan.

Lees meer