2
EPA

'Killervrucht' lychee oorzaak van massale kindersterfte in India

Het was jarenlang hét mysterie in het Indiase Muzaffarpur. Jonge kinderen kregen steevast rond mei en juni heftige krampen en koorts waarna de dood volgde. Amerikaanse en Indiase wetenschappers hebben nu de oorzaak ontdekt: het eten van grote hoeveelheden lychees. Toch hoeven we in ons land niet bang te zijn om de vrucht op te peuzelen.

In Muzaffarpur staat een grote lycheekwekerij. Lychees die op de grond vielen werden dankbaar gegeten door de plaatselijke jeugd. De kinderen aten er zoveel van dat ze 's avonds geen trek meer hadden in hun avondeten , meldt CNN. Korte tijd later stierven ze. India stond lange tijd voor een raadsel. Maar nu blijkt dat lychees een stof bevatten die het lichaam verhindert om glucose te produceren. Door het eten van grote hoeveelheden van de stekelige vrucht - in combinatie met te weinig andere voeding - ontstonden de fatale gezondheidsproblemen.

Voorheen werd gedacht dat het mogelijk zou liggen aan pesticiden die op de vruchten werden gespoten. De Indiase overheid heeft ouders opgeroepen om hun kinderen op nuchtere maag geen lychees te laten eten en te zorgen voor dagelijks een stevige maaltijd. In het arme India is dat laatste overigens niet altijd vanzelfsprekend.

Met genoeg andere voedingsstoffen hoeft een plotselinge daling van de suikerspiegel geen problemen op te leveren. Volgens wetenschappers hoeven we daarom in België niet bang te zijn om lychees te eten. 

2
ThinkStock

Lees meer