4 Sonia Van Meter komt aan de bak als politieke raadgeefster en is de stiefmoeder van Henry en Hatcher.
Facebook Sonia Van Meter komt aan de bak als politieke raadgeefster en is de stiefmoeder van Henry en Hatcher.

"Mijn vrouw vertrekt naar Mars. Ze zal iets worden dat niet menselijk is"

Wat als je vrouw plots beslist om naar Mars te reizen en nooit meer terug te keren? Jason Stanford uit het Amerikaanse Virginia had nooit gedacht dat die vraag voor hem brandend actueel zou worden. Intussen heeft hij zich verzoend met het (schijnbaar) onafwendbare lot.

Sonia Van Meter (36) is een van de honderd finalisten van het ruimteproject Mars One. Doel: astronauten naar Mars sturen om daar een kolonie te stichten. Om de reis te bekostigen, werden er tv-rechten verkocht en sponsordeals gesloten. In 2026 zouden de eerste vier vertrekken, daarna volgen er om de twee jaar nog eens telkens vier. Bij het hele project worden echter de nodige vraagtekens geplaatst. Joseph Roche, een voormalig onderzoeker van de NASA, is er bijvoorbeeld rotsvast van overtuigd dat het bedrog is. "Maar hij beweerde ook dat alle deelnemers hun ticketje zelf gekocht hebben. Bij ons is dat zeker niet het geval geweest", klinkt het.

Voor Sonia en Jason, de ouders van Henry (13) en Hatcher (11), klinkt de onderneming dus nog steeds heel reëel. In een bijdrage voor het Amerikaanse blad 'Texas Monthly' omschrijft de man wat er allemaal door hem heen gaat. "Dit ging mijn petje zwaar te boven. Tuurlijk stelde ik me de logische vragen: 'zou ik Sonia hard missen? Wist ik nog wel wie onze loodgieter was en waar ze alle paswoorden bewaarde?' Maar dit project overstijgt alles. Als de missie slaagt, zou de geschiedenis van de mensheid herschreven worden."

4
Facebook

Sonia krijgt heel wat kritiek te slikken omdat ze er vrijwillig voor kiest haar familie te verlaten. "Onder de gordel", noemt Jason dat soort aanvallen. "'Hoe komt ze erbij om mij alleen achter te laten?' Het aantal keren dat ze die vraag moest beantwoorden, valt niet meer bij te houden."

Van Meter is intussen een beroemdheid geworden. Zo verscheen ze al in 'The Nightly Show' om uit te leggen waarom ze deelneemt aan de missie. "We vertrekken met een duidelijk plan. En dat is niet sterven, maar leven", luidde het antwoord. En wat dan met de seks? Blijven ze elkaar trouw? Zal ze masturberen in de ruimte? "Toch iemand die je seksleven interessant vindt, merkte een vriend op. Ik was echt razend toen iemand haar die vraag durfde stellen", aldus Jason.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Als Sonia naar Mars trekt, zal ze ook fysiek heel wat veranderingen ondergaan. "Stel dat die raket haar binnen tien jaar meeneemt, dan moet ik me ook daar op voorbereiden. Ze zal niet langer een aardbewoner zijn, maar -dit is lastig om neer te schrijven- iets worden dat niet menselijk is."

Uit een studie van 2013 blijkt ook dat de Mars One-astronauten tijdens hun reis blootgesteld zullen worden aan hoge stralingsniveaus. De kans is bijgevolg bijzonder groot dat ze verschillende kankers zullen oplopen. "Beeld je in dat je weet dat je vrouw aan kanker zal sterven op een andere planeet. Beeld je in dat iedereen op Aarde intussen samen met jou toekijkt. Beeld je nu in dat dit idee niet langer gek klinkt."

4 Deze foto van haar Facebookprofiel toont een bijeenkomst van het Mars One-project.
Facebook Deze foto van haar Facebookprofiel toont een bijeenkomst van het Mars One-project.

Van Meter start volgend jaar met haar training. Er zal onder meer getest worden of ze het 'talent' heeft om 24 uur per dag met andere astronauten samen te leven. "Misschien zullen de technische aspecten te hoog gegrepen zijn voor haar. Misschien zal ze tijdens de simulatie het alleen zijn niet kunnen verdragen. Misschien vindt Mars One 24 personen die geschikter zijn dan haar. Of misschien zal ze kieuwen krijgen en in een zeemeermin veranderen."

Zich verzetten tegen de missie zal Jason niet langer doen. Hij beseft dat hij zijn leven zal moeten verderzetten zonder de vrouw die hij zo graag ziet. "Tijd om mij in mijn rol te schikken", besluit Stanford. "Haar naam is Sonia van Mars en ik ben de zogenaamde 'astronaut's wife'. We zijn een doodnormaal getrouwd koppel dat nu voor een bijzondere uitdaging staat. Met kleine stapjes (een verwijzing naar 'Een kleine stap voor de mens, maar een grote voor de mensheid; nvdr) komen we er wel."

4
Facebook

Lees meer