De grootschalige witwasoperatie zou tot in de hoogste regionen van de Pakistaanse samenleving gaan – ook oud-president Zardari (foto), die tijdens zijn tijd als president de bijnaam ‘Mr. 10%’ had, zou betrokken zijn, maar ontkent alle aantijgingen.
REUTERS De grootschalige witwasoperatie zou tot in de hoogste regionen van de Pakistaanse samenleving gaan – ook oud-president Zardari (foto), die tijdens zijn tijd als president de bijnaam ‘Mr. 10%’ had, zou betrokken zijn, maar ontkent alle aantijgingen.

'Miljonair zonder centen': Pakistaanse ijscoman ‘beroofd’ van 15 miljoen euro op zijn bankrekening

'Miljonair zonder centen' Abdul Qadirs identiteit is waarschijnlijk door witwassers misbruikt

Een Pakistaanse ijscoman die in een sloppenwijk woont kan het niet geloven: meer dan een jaar lang was hij de onwetende eigenaar van een bankrekening met maar liefst 2,3 miljard roepies ofwel zo’n vijftien miljoen euro.

Onderzoekers van het Pakistaanse Federale Onderzoeksagentschap ondervraagden de nietsvermoedende Muhammad Abdul Qadir vorige maand over zijn fortuin in een onderzoek naar tientallen nepbankrekeningen die gerelateerd waren aan een grootschalige fraudezaak waarin geld werd witgewassen. “Ik ben de meest ongelukkige man ter wereld”, zei de 52-jarige man achteraf in een interview met lokale media in India. “Toen ik achter die hele som geld kwam, was hij al weg.”

Weggepest

Een ‘miljonair zonder geld’ worden heeft het leven van Qadir danig op zijn kop gezet, zegt hij aan de Britse krant The Guardian. Het heeft de arme man – die gemiddeld zo’n drie euro per dag verdiende, alleen maar armer gemaakt. “Ik kan niet meer gaan werken”, zegt hij met tranen in de ogen. “De mensen zijn me aan het treiteren. Ze zeggen ‘kijk, daar is de miljonair die falooda (een soort dessert-ijsje, IB) verkoopt.” Qadirs moeder wil bovendien niet dat haar zoon, vader van twee kinderen, nog gaat werken. Ze is bang dat de geruchten over de zogenaamde weelde die de familie ten deel zou zijn gevallen, kidnappers en ander tuig aantrekt en adviseert hem om thuis te blijven.

“Ik wou dat mijn vriend zijn kraam had achtergelaten en écht een miljonair was geworden”, zegt Shaheryar, die op dezelfde markt als Qadir kikkererwten verkoopt. “Helaas is dat niet het geval.”

Verdachte transacties

Het onderzoek naar Qadirs bankrekening kwam twee jaar geleden op gang, nadat de staatbank van Pakistan het Federale Onderzoeksagentschap tipte over verdachte transacties op de zogenaamde rekening van Qadir, toen de onaangeroerde miljoenen werden weggesluisd.

Het Federale Onderzoeksagentschap begon een onderzoek naar Qadir - die niet eens een bankrekening hád. De man werd pas geloofd nadat hij erop bleef hameren dat hij niet van het bestaan van de rekening afwist – ondanks dat de rekening was geopend met een kopie van zijn identiteitsbewijs. Hoe dat gebeurd is, is nog steeds een raadsel.

De wanhopige man bood de onderzoekers uiteindelijk aan om zijn nederige huis in de sloppenwijk te laten zien om hen ervan te overtuigen dat hij niets met het geld te maken had. “Waarom zou ik zo wonen als ik miljoenen op de bank had staan?” De onderzoekers geloofden hem pas echt toen bleek dat hij niet kon schrijven en dus ook niet kon tekenen voor de transactie van het fortuin.

Hoogste regionen van de samenleving

De grootschalige witwasoperatie, waarbij tientallen nepbankrekeningen zijn gebruikt en ook arme 'gewone burgers' zoals Qadir zijn misbruikt, zou tot in de hoogste regionen van de Pakistaanse samenleving gaan. Ook oud-president Zardari, die tijdens zijn tijd als president de bijnaam ‘Mr. 10%’ had, zou betrokken zijn, maar ontkent alle aantijgingen.

In een ander geval dat  wordt onderzocht door het Indiase Federale Agentschap, werd prompt vijftig miljoen euro geparkeerd op de rekening  van Adnan Javed, een zakenman uit Karachi. De naam van zijn zaak: Lucky International.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • tom soreyn

    Ligt niet aan de N-VA Jan verstrepen dat we zoveel betalen. Stem maar op groen en zullen binnen een paar jaar dan nog eens reageren

  • Jan Verstrepen

    Is De Wever en zijn Nva daar ook aan de macht? Hier worden we ook dagelijks beroofd.

Lees meer