‘Stortbui’ op weerradar blijkt gigantische zwerm lieveheersbeestjes te zijn

Een stevige ‘kwak’ van zo’n 130 km breed die dinsdagavond op de Amerikaanse weerradar verscheen, sloeg Amerikaanse meteorologen met verstomming. Het bleek geen onweersbui of storm te zijn, maar een enorme zwerm lieveheersbeestjes. De kevertjes vlogen gezamenlijk hoog boven San Diego in Zuid-Californië.

Volgens weerman Joe Dandrea hadden de lieveheersbeestjes zich verspreid over een gebied van 130 km op 130 km - op een hoogte tussen 1,5 en 2,7 kilometer - maar was de grootste concentratie kevertjes zo’n 16 km breed.

Toen Dandrea het bizarre fenomeen op de radar spotte, belde hij een waarnemer in de bergen van San Bernardino ten noordoosten van Los Angeles om te vragen wat ze nu precies aan het waarnemen waren. Hij zei dat hij “kleine stipjes voorbij zag vliegen”, aldus Dandrea.

The Times suggereert dat het om de ‘hippodamia convergens’ ging, een van de 200 soorten die in Californië voorkomen. Deze lieveheersbeestjes paren in de lente en zoeken dan grotere hoogtes op om te migreren van de Sierra Nevada naar valleien, waar ze zich tegoed doen aan bladluizen en waar ze hun eieren leggen.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Tony Dubois

    Jaren geleden toen ik bij mijn grootouders op vakantie ging aan de kust weet ik nog goed dat bij heet weer soms plots duizenden lieveheersbeestjes aan de dakgoten gingen van de huizen op de dijk. Het waren soms allemaal rode dakgoten dat je zag. Een raar fenomeen

Lees meer