2 Een van de omstreden T-shirts van Amazon die de dodenvluchten van het Chileense militaire regime verheerlijken. De tekst luidt: ‘Wil je een ritje maken?’
Amazon Een van de omstreden T-shirts van Amazon die de dodenvluchten van het Chileense militaire regime verheerlijken. De tekst luidt: ‘Wil je een ritje maken?’

Amazon opnieuw onder vuur: T-shirts Chileense ‘dodenvluchten’ te koop

Webwinkel Amazon ligt opnieuw onder vuur vanwege omstreden items in het assortiment. Het bedrijf verkoopt onder de noemer ‘grappig’ T-shirts, waarop afbeeldingen staan van de zogenoemde dodenvluchten die tijdens het bewind van de Chileense dictator Pinochet werden uitgevoerd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. 

Tijdens de militaire dictatuur van generaal Pinochet (1973-1990) werden volgens officiële cijfers meer dan 3000 tegenstanders vermoord, hoewel schattingen aangeven dat dat aantal veel hoger is. In 2001 werd bekend dat zeker 120 van hen boven de Chileense wateren uit helikopters werden gegooid om hun dood te verhullen.

T-shirts waarop dergelijke vluchten worden afgebeeld zijn populair geworden onder extreemrechtse groeperingen en gewoon te koop via Amazon. Op de shirts staan afbeeldingen van helikopters, het gezicht van Pinochet en vallende mensen, met daarbij teksten als “Wil je een ritje maken?”, “Gratis helikoptervluchten” en “Pinochet is mijn co-piloot”.

The Guardian vroeg donderdag bij Amazon zonder resultaat om commentaar. Wel  verdween een deel van de T-shirts offline. Een aantal is echter nog steeds verkrijgbaar.

Auschwitz-kerstversiering

Eerder deze week ontstond commotie om producten met de afbeelding van concentratiekamp Auschwitz die bij Amazon te koop waren. Zo kon onder meer kerstversiering worden gekocht (HLN+) met foto’s van het beruchte vernietigingskamp van de nazi’s. Het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau sprak daar schande over. Amazon heeft die producten inmiddels verwijderd. 

2 Een deel van de collectie ‘Pinochet-shirts’ van Amazon, waarvan sommige nog altijd verkrijgbaar zijn.
Amazon Een deel van de collectie ‘Pinochet-shirts’ van Amazon, waarvan sommige nog altijd verkrijgbaar zijn.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Che is nooit geen staatshoofd geweest, Frans Dedokker. Wel querillaleider. Hij werd dat nadat hij van dichtbij een door de CIA opgezette, geslaagde staatsgreep tegen de regering van de gematigde Jacobo Árbenz Guzmán in Guatemala meemaakte. Guzman voerde een gematigd sociaaldemocratisch beleid. Dat was voor de VS al voldoende om het regime omver te werpen.

  • WILFRIED DE WILDE

    Binnen 200 jaar is dit allemaal geen probleem meer. De meesten zullen er nog nooit van gehoord hebben en zullen er ook nooit in geïnteresseerd zijn.

Lees meer