John Low tussen het reddingsteam.
Facebook/RSAF John Low tussen het reddingsteam.

Belgische bemanning redt drenkeling (60) uit Singapore die 80 uur in volle zee doorbracht

Een 60-jarige drenkeling in de Zuid-Chinese Zee vocht tegen de hallucinaties, praatte tegen zijn reddingsboei en droomde van cola. Om niet gek te worden. Pas na 80 uur in het water kon John Low uit Singapore van de verdrinkingsdood worden gered. Helden van dienst waren de bemanningsleden van een baggerboot van Jan De Nul.

De vissen knabbelden aan zijn benen, terwijl hij in de blakende zon in het zeewater lag te verbranden. ‘s Nachts bibberde hij van de kou op volle zee. “Ik kon de vissen voelen. De vinnen, de beten, het geschuur tegen je been”, zei hij na de zware beproeving. “Het komt en het gaat. Als je er over nadenkt, ben je bang dat je je been of je arm verliest.”

Low was vorige maand in het water terechtgekomen nadat zijn boot door de enorme golven was gezonken nabij het eiland Tioman, voor de Maleisische kust. Het weer was plots helemaal omgeslagen. Hij kon nog snel een reddingsboei en zijn rugzak grijpen, maar eten en drinken had hij niet bij zich. Hij kon ook nog alarm slaan bij zijn vrienden, maar door de duisternis en de wilde zee werd Low niet snel gevonden.

Hallucinaties

De drenkeling hield de moed erin, dankzij zijn geloof en de vurige wens om zijn vrouw en drie kinderen weer te zien. Na veertig uren in het zilte water kon hij het schuren van zijn kleren tegen zijn verbrande huid niet langer verdragen en speelde hij alles uit. Hij was op den duur helemaal uitgedroogd en moest braken. Hij hallucineerde dat iemand hem bij de hand naar een supermarkt begeleidde om er cola te kopen. Hij hoorde ook stemmen die hem aanmaanden de reddingsboei te lossen.

In de namiddag van de vierde dag was hij er naar eigen zeggen klaar voor om op zee te sterven. Maar twee uur later merkte de kapitein van de Diogo Cao, een Belgische baggerboot van 4.000 ton van Jan De Nul, Low vanop kilometers afstand op. “De kapitein moet arendsogen gehad hebben. Ik was zo klein als een bacterie voor hem”, aldus Low. 

Belgische redding

“De man ging in shock van zodra hij aan boord werd gehesen. Door de zorgen van de Belgische en Nederlandse bemanning werd hij in leven gehouden, tot de reddingshelikopter er pas een hele tijd later aankwam.”

Dat was een chopper van de Republic of Singapore Air Force (RSAF). Een maand later bedankte de herstelde Low de crew van de RSAF nog eens heel hartelijk. Maar zonder de bemanning van de Diogo Cao had hij het niet kunnen navertellen. 

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • freddy depaepe

    Belgische bemanning ? laat me niet lachen he

  • Jeanne Helsen

    Weinig “Belgisch” aan die foto, het is de overlevende met de Singaporese helikopter bemanning die op de foto staat.

Lees meer