Illustratiefoto.
Photo News Illustratiefoto.

Belgische zakenman kan lunch niet betalen en ontdekt plots gat van 100 miljard op z’n rekening

Een Belgische ondernemer schrok zich vorige week een ongeluk toen hij een broodje wilde kopen. Zijn saldo bleek ontoereikend, en het ging niet om een peulschil. Toen Frédéric d’Aspremont zijn rekening controleerde, zag hij dat die maar liefst 100 miljard (!) euro in het rood stond. 

De landgenoot ontdekte het gigantische gat op zijn bedrijfsrekening vorige week dinsdag. Tussen twee afspraken door wou hij een broodje kopen, maar de man bleek z’n lunch niet te kunnen betalen. De Belg was ervan overtuigd dat er genoeg geld op zijn rekening stond. Toen hij terug op kantoor was, controleerde hij voor de zekerheid toch zijn bank-app, die van Belfius.

Frédéric werd met verstomming geslagen toen hij zag dat het conto van zijn bedrijf liefst 99.999.996.506,16 euro  onder nul was gezakt. De man deelde een schermafbeelding van het negatieve saldo op Facebook. “Dank je Belfius”, schreef hij erbij. En ook: “Je bent maar beter geen hartpatiënt”.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Hoop stress”

De man nam uiteraard meteen contact op met zijn bank. Bij Belfius viel te horen dat het allicht om een fout ging, maar de ondernemer nam met die uitleg geen genoegen. Het ging dan ook om net geen 100 miljard euro. “In het begin is het misschien grappig, maar het bezorgt toch een hoop stress.” Zo vreesde Frédéric bijvoorbeeld dat hij voor sommige kosten zou moeten opdraaien of intresten zou moeten betalen.

De Belfius-klant moest naar eigen zeggen hemel en aarde bewegen om schot in de zaak te krijgen. Hij schakelde zijn advocaat in, waarna snel de aap uit de mouw kwam.

“Geschil van minder dan 4.000 euro”

Een geschil met een ander bedrijf over auteursrechten bleek aan de basis van de fout te liggen. Een start-up, ook actief in de sector van videoproductie, had het bedrijf van Frédéric - Tell Me Videos - eerder aangeklaagd. De inzet van die zaak bedroeg “minder dan 4.000 euro” en werd in der minne geregeld tussen de advocaten van de beide partijen, aldus Frédéric. “Ik was volledig in mijn recht en ben niet veroordeeld”, verzekert de ondernemer aan onze redactie.

In een dergelijke procedure is het normaal dat een rekening een aantal uren wordt geblokkeerd, maar dat Frédéric plots 100 miljard in het rood stond, valt minder te verklaren. De man vermoedt dan ook dat Belfius een fout heeft gemaakt. Volgens de man sprak de bank van “een bug in het systeem”, maar hij heeft naar eigen zeggen zeggen nooit extra uitleg of verontschuldigingen gekregen.

Belfius: “Beslag op rekening door derde”

Belfius-bank zelf zegt in een reactie dat het niet om een informaticaprobleem ging, “maar om een beslag op een rekening door een derde”. Omwille van privacyredenen kan de bank niet meer informatie geven.

Enkele uren nadat Frédéric vorige week dinsdag contact opnam met de bank, vertoonde het saldo van zijn bedrijfsrekening opnieuw normale waarden. “Het is erg druk geweest om alles geregeld te krijgen, maar gelukkig is het goed afgelopen”, blikt de zakenman op het financiële fiasco terug. Hij is achteraf vooral verbaasd over de invloed die banken hebben. “Plots is je rekening geblokkeerd, en daar sta je dan.”

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ludwig maenhaut

    U bedoeld "Dexia", want dat is wat Belfius is. De bank die de Belgische belastingsbetaler in 2012 4 miljard euro gekost heeft en dan maar efkes rap van naam veranderd is. Een beetje zoals Daewoo opeens Chevrolet heette... t' Is niet omdat de lunch garden opeens een michelin ster zou krijgen, dat het eten opeens van hoog culinair niveau is.

  • bart vansteenkiste

    de enige bank die u kan vertrouwen is een gat in uw matras , brengt niets op , maar ook op uwe bank niet , maar u betaald geen kosten en niemand kan het blokkeren of in geval ze op de fles gaan , dit is een goede tip uit de gouden jaren stillekes. bankkaarten en krediet jan petiet woond hier niet.

Lees meer