2 Twee geparkeerde politievoertuigen raakten door de aanrijding met vlucht beschadigd.
AP Twee geparkeerde politievoertuigen raakten door de aanrijding met vlucht beschadigd.

Bestelwagen met 125 miljoen euro aan crystal meth botst op politievoertuigen

Pechdag voor een drugssmokkelaar in Sydney: overdag twee politievoertuigen rammen en vluchtmisdrijf plegen, laat de politie niet zomaar blauwblauw. Agenten konden de betrokken wagen wat later staande houden. In de bestelwagen is voor 200 miljoen Australische dollar ( zo’n 125 miljoen euro) aan crystal meth (methamfetamine) aangetroffen.

Het ongeval gebeurde maandagvoormiddag plaatselijke tijd in Eastwood, een buitenwijk van metropool Sydney. Een bewakingscamera filmde hoe de zwalpende witte bestelwagen de twee geparkeerde dienstvoertuigen ramde en meteen verder reed.  Een van de dienstvoertuigen liep heel wat schade op.

De politie gaf het signalement van de bestelbus snel door aan wegpatrouilles in de buurt. Met succes. Een uurtje later konden agenten het voertuig in de nabijgelegen wijk Ryde tegenhouden. De dienders schrokken zich een aap toen ze de wagen doorzochten. In dertien kartonnen dozen troffen de agenten in totaal 273 kilogram crystal meth aan, goed voor een straatwaarde van 200 miljoen Australische dollar.

“Dit zou een van de gemakkelijkste drugsvangsten zijn die de politie van New South Wales ooit heeft gedaan”, zei politiewoordvoerder Glyn Baker. “Deze man had een erg, erg slechte dag. Tegen een politievoertuig crashen met die hoeveel drugs aan boord is een beetje buitengewoon.”

De 26-jarige bestuurder is meteen in de boeien geslagen. Een inspecteur verklaarde aan de krant Sydney Morning Herald dat hij voorlopig de lippen stijf houdt. De speurders proberen te achterhalen of de drugs ten tijde van het ongeval al in de wagen staken. De politie heeft een oproep gedaan naar automobilisten met een dashcam die rond het tijdstip in de buurt rondreden. De twintiger is eerder vandaag voor het eerst voor de rechter gebracht. Hij komt niet in aanmerking voor een vrijlating op borgtocht.

Drugsepidemie

Australië kampt volgens de autoriteiten met een “ernstige epidemie” van drugsgebruik, met een “onverzadigbare vraag” naar illegale substanties. Een analyse van het afvalwater wees in februari nog uit dat Australiërs in een jaar ongeveer 9,3 miljard Australische dollar (ongeveer 6 miljard euro) spendeerden aan drugs, waaronder naar schatting 9,6 ton methamfetamine.

2 In de bestelwagen stak 273 kilogram crystal meth.
AP In de bestelwagen stak 273 kilogram crystal meth.

Lees ook: “Drugskartels willen West-Europa aan de crystal meth krijgen”

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssens

    Alles legaliseren en overal testmachines zetten zodat je de kwaliteit kan testen. Lost drie problemen op: 1- het gat in de begroting. 2- de ciminaliteitsstatistieken gaan naar beneden en de werkloze maffioso gaan op zoek moeten naar een echte job. 3- ouder kunnen hun kinderen met een gerust hart naar festivals sturen om zich te amuseren met kwaliteitsdrugs.

  • Guido Boonen

    Oei, dat was ook nie zijne beste dag.

Lees meer