Kurtis Kaser
AP Kurtis Kaser

Boer uit Nebraska amputeert eigen been met zakmes om zijn leven te redden

Een landbouwer uit Nebraska is tot het uiterste gegaan om zijn leven te redden. Toen hij kwam vast te zitten in een machine, nam hij zijn zakmes om zijn onderbeen te amputeren en zich te bevrijden. “Ik had geen telefoon bij me, wist niet waar die was en dus begon ik maar te snijden”, zei de 63-jarige Kurtis Kaser achteraf.

Dat Kaser, uit Pender op de grens Nebraska-Iowa, het nog kan navertellen, is op zich al straf. De Amerikaanse landbouwer wou vier weken geleden gewoon wat maïs verplaatsen toen hij ergens in trapte. Het bleek een graanvijzel die zijn been begon op te slorpen. Kaser was alleen op het veld en besefte dat hij snel moest handelen. “Ik wist niet zo goed wat te doen, noch hoelang ik bij bewustzijn zou blijven”, vertelt hij aan CNN. “Ik wou het al bijna opgeven toen ik bedacht dat ik een zakmes bij me had.”

Kaser begon zelf met het zakmes aan de amputatie van zijn been. “Ik wist dat ik mocht stoppen met snijden omdat ik een raar gevoel kreeg. Misschien had ik een pees overgesneden.” Daarna kroop hij op zijn ellebogen naar zijn huis om de hulpdiensten te bellen. Onderweg moest hij even halt houden. “Maar niet te lang, want ik wou niet flauwvallen.”

De hulpdiensten brachten Kaser met de helikopter naar het ziekenhuis, waar hij een week moest blijven. Van daar ging het naar een revalidatiecentrum.

Kunstbeen

Zijn vrouw, Lori, zei aan CNN dat ze zich op het moment van het ongeval op 45 minuten van huis bevond. “En toen ik thuiskwam, vloog de helikopter weg. Ik kon niet zien hoe erg hij eraan toe was.” Ze is nu vooral blij dat haar man nog leeft.

Kurtis Kaser had in zijn jeugd ook al eens zijn andere been verwond na een ongeval met een tractor. Dat liep minder drastisch af. Hij schrok ervan hoe ver hij wel gekropen was van het veld naar zijn huis, maar hij relativeert zijn recente wedervaren. In het revalidatiecentrum zag hij immers “zoveel mensen die waarschijnlijk nooit meer zullen kunnen lopen”. “Terwijl ik weet dat ik nog redelijk normaal zal kunnen stappen”, zegt hij. “Ik heb dus geluk.”

Als zijn been voldoende hersteld zal zijn, krijgt Kaser een prothese. De landbouwer twijfelt er niet aan dat hij vervolgens alweer snel weer met dat kunstbeen op zijn akkers zal staan.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer