AFP

Brit start met loodzware oversteek oceaan: per dag 12 uur zwemmen, 10.000 kcal en met Eminem in de oren

Voormalig politieagent Ben Hooper uit Groot-Brittannië zal morgenochtend zijn zwemtocht over de Atlantische Oceaan starten. Hij gaat proberen om in ongeveer vier maanden van Senegal naar Brazilië te zwemmen, wat gelijk staat aan 3.220 kilometer. Als dit lukt, verbreekt hij het wereldrecord oceaanzwemmen.

"Ik voel zoveel verschillende dingen nu", vertelt Hooper aan The Guardian. "Langzaamaan dringt het door hoe groots het is wat ik ga doen."

Morgen zal hij bij de kust van Senegal de Atlantische Oceaan betreden. Over ongeveer vier maanden hoopt hij heelhuids de Braziliaanse kust te bereiken, 3220 kilometer verderop. Met zijn reis wil hij 1 miljoen pond (1.125.070 euro) ophalen aan fondsen.

Eminem
Hooper heeft in een zwembad in Cheltenham, Engeland voor zijn tocht getraind, maar ook in de oceaan bij Florida en in de Middellandse Zee. In totaal heeft hij 12.000 trainingskilometers afgelegd. Gemotiveerd blijft hij door naar muziek te luisteren, met een watervaste mp3-speler. Vooral muziek van Eminem geeft hem energie, maar ook the Prodigy en Faithless zijn favorieten tijdens het zwemmen.

Haaien
De tocht komt niet zonder risico's. Fysieke en mentale uitputting zijn voor de hand liggende gevaren, maar ook het waterleven en het weer kan zijn reis verstoren. Om zichzelf  tegen witte haaien te beschermen draagt hij een wetsuit die door camouflage bijna onzichtbaar is voor haaien. Zelf is hij vooral bang voor de oceanische witpunthaai, die nog veel gevaarlijker schijnt te zijn. Toch blijft hij er nuchter onder: "Ik heb al eerder haaien en kwallen ontmoet en ben tot op heden nog niet opgegeten."

Ben Hooper - Ben Hooper added a new photo. | Facebook

10.000 kcal
Een boot zal met hem meevaren waarin hij kan eten en slapen. Hooper zal twaalf uur per dag zwemmen, verdeeld over twee maal zes uur met een pauze van twee uur tussendoor. Hij moet 10.000 calorieën per dag eten om de fysieke proef aan te kunnen. Zelf noemt hij dit één van de grootste uitdagingen van zijn tocht.

Lecomte
Hooper is niet de eerste die een oceaan probeert over te zwemmen. In 1998 heeft Benoît Lecomte er 73 dagen over gedaan om van de Verenigde Staten naar Frankrijk te zwemmen, zonder een documentatie in het Guinness Book of Records. Volgens Hooper was het niet mogelijk dat Lecomte deze afstand in de geclaimde tijd aflegde.

Swim The Big Blue - Timeline | Facebook
Ben Hooper - Ben Hooper updated his profile picture. | Facebook

Lees meer