2 Ross Edgley zwom 12 uur per dag waarin hij 30 tot 50 kilometer aflegde.
Ross Edgley Ross Edgley zwom 12 uur per dag waarin hij 30 tot 50 kilometer aflegde.

Brit zwemt om Groot-Brittannië heen in monstertocht van bijna 3200 kilometer

De Brit Ross Edgley (33) is de eerste man die om het complete vasteland van Groot-Brittannië heen is gezwommen. De avonturier vertrok in juni voor zijn monstertocht van bijna 3200 kilometer en kwam zondag aan in Kent. Hij deed er 157 dagen over.

Ross Edgley uit Grantham zwom twaalf uur per dag, waarin hij 30 tot 50 kilometer aflegde. ‘s Nachts sliep hij op de boot die hem begeleidde. Al die tijd zette hij geen voet aan land. Edgley moest dagelijks tussen 10.000 en 15.000 calorieën eten. 

Oorspronkelijk dacht de Brit het avontuur te kunnen voltooien in honderd dagen, maar hij werd geplaagd door sterke stroming, koud water, stormen en kwallen. Zijn lichaam had te lijden onder de schuring van de wetsuit en door het zoute water is zijn tong beschadigd. Aan de BBC vertelde hij zondag dat hij het zwemmen nog steeds niet beu is, hoewel hij zo lang in het water lag dat hij opnieuw moet leren stappen.

Driehonderd zwemmers hebben de laatste paar kilometer met hem mee gezwommen op weg naar de finish op het strand van Margate in het zuidoosten van het land. 

Midden augustus al had de Brit een wereldrecord te pakken, toen hij al 74 dagen na elkaar in de zee vertoefde.

Het is niet de eerste extreme uitdaging van de Brit. Eerder liep hij een marathon terwijl hij een Mini trok en zwom hij 100 kilometer met een boomstam achter zich aan. De tocht was bedoeld om aandacht te trekken voor zijn The World's Fittest Book.

2 Eerder liep Ross al een marathon, terwijl hij een Mini trok.
Ross Edgley Eerder liep Ross al een marathon, terwijl hij een Mini trok.

Bekijk ook:

Man zwemt voor het eerst de volledige lengte van het Kanaal om aandacht te vragen vragen voor oceaanvervuiling.

Li Yongzhi (69) zwemt elke dag naar Noord-Korea. Elke ochtend trekt hij zijn zwemvliezen en duikbril aan en springt hij in de rivier Yalu, een natuurlijke grens tussen China en Noord-Korea.

De Fransman Ben Lecomte wil de Stille Oceaan overzwemmen, van Japan naar Amerika.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • dirk belis

    Respect!

  • Bert Camps

    Ongeloofelijk tot wat een mens in staat is. Enorm veel respect voor deze kerel. Well done!

Lees meer