2 La Gresle telt 815 inwoners, maar een dokter krijg je er maar moeilijk te pakken.
Marie La Gresle La Gresle telt 815 inwoners, maar een dokter krijg je er maar moeilijk te pakken.

Burgemeester verbiedt inwoners te sterven in het weekend of op feestdagen

Een Franse burgemeester heeft gisteren een decreet uitgevaardigd dat inwoners verbiedt om op het grondgebied van de gemeente te sterven tijdens het weekend of op feestdagen. Met het absurde decreet, dat voor onbepaalde duur geldt, wil ze “een absurde situatie” aankaarten.

“Het is voor inwoners voor onbepaalde tijd verboden op het grondgebied van onze gemeente te sterven op zaterdag, zondag of op feestdagen”, zo meldt het decreet. Daarmee wil burgemeester Isabelle Dugelet van La Gresle, een dorpje in de Loire met 850 inwoners, het tekort aan artsen in de regio aankaarten. Buiten de reguliere werktijden blijkt het heel moeilijk om over een dokter te kunnen beschikken.

“Onlangs moest ik bij een sterfgeval meer dan 2 uur en half rondbellen vooraleer ik een arts kon vinden die het overlijden kon komen vaststellen”, zegt de burgemeester. “Een gebrek aan respect voor de overledene en zijn familie. Een absurde situatie die vraagt om absurde regels.”

2 "Verboden te sterven in het weekend of op feestdagen", meldt de lokale krant.
RV Facebook "Verboden te sterven in het weekend of op feestdagen", meldt de lokale krant.

De mensen in haar gemeente vinden vaak moeilijk een dokter. De dokters, ofwel hun patiënten, moeten vaak veel kilometers afleggen om er te geraken. “Een belangrijk probleem op het platteland”, zegt Dugelet. “Ik praat er al jaren over met politici, maar er verandert niets.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Martin Amelynck

    Schitterende reactie van de burgemeester... schrijnende situatie.

Lees meer