3 He Yunchang met zijn rib om zijn nek.
AFP He Yunchang met zijn rib om zijn nek.

Chinese kunstenaar snijdt rib uit lichaam

De Chinese kunstenaar He Yunchang sneed zichzelf zonder enige vorm van verdoving voor de ogen van een publiek open en haalde een rib uit zijn lichaam. Zo schrijft The Mirror.

Tijdens de kunstvoorstelling waren twintig toeschouwers aanwezig. Zij moesten net zoals in een democratie elk hun stem uitbrengen of He Yunchang al dan niet zijn project moest uitvoeren. Twaalf stemden voor, tien tegen en drie onthielden zich. Na de stemmig ging de kunstenaar op de operatietafel liggen en maakte hij een meterlange snede van zijn nek tot zijn dij om vervolgens zijn rib er uit te halen.

''Artistieke optredens kunnen zich alleen onderscheiden van het dagelijks leven wanneer je het een bepaalde intensiteit meegeeft", zij hij na de voorstelling. "Met mijn werk wil ik mensen raken.'' Van de rib maakte hij later een ketting.

Met het 'One-Meter Democracy'-project wil He Yunchang de spanning tussen het individu en de Chinese staat naar voren brengen. "Door het lichaam als iets afzonderlijks te markeren, wil ik aantonen dat Chinezen minder waarde aan zichzelf hechten, dan aan China als collectief.''  

3 He Yunchang laat zijn litteken zien.
AFP He Yunchang laat zijn litteken zien.
3
AFP

Lees meer