De 57-jarige François Tambour wordt al sinds zijn geboorte door zijn moeder mishandeld. Zelfs nu de vrouw 84 jaar oud is, gaat ze hem nog geregeld te lijf met een riem of mes.
rv/ La Capitale De 57-jarige François Tambour wordt al sinds zijn geboorte door zijn moeder mishandeld. Zelfs nu de vrouw 84 jaar oud is, gaat ze hem nog geregeld te lijf met een riem of mes.

François (57) wordt al sinds zijn geboorte geterroriseerd door zijn moeder (84): “Ik haat hem”

Dat moeders liefde onvoorwaardelijk is, lijkt niet te gelden voor de 57-jarige Luikenaar François Tambour. Want al is zijn moeder inmiddels een bejaarde vrouw, ze slaat hem nog steeds met een riem of gaat hem zelfs met een mes te lijf. “Ik haat hem, ik voel alleen maar haat jegens hem”, zegt de 84-jarige Lucienne over haar zoon.

Sinds de dag dat François geboren werd, mishandelde zijn moeder hem. Zowel fysiek als emotioneel. En daarin ging ze heel erg ver. Zo maakte ze zijn spaghetti extra pikant waarna hij zijn bord helemaal leeg moest eten, in de winter deed ze hem sandalen aan om naar buiten te gaan, en ze probeerde haar kind meermaals ergens te dumpen.

“Ik heb geprobeerd om hem in de kerk achter te laten”, vertelt de oude vrouw aan La Capitale. “Maar dat ging niet, er was te veel volk.” Toen hij vier jaar oud was, lag François een jaar lang in het ziekenhuis om te herstellen van zijn moeders fysieke geweld. “Ik had zijn stoel omver gegooid en hem een stamp op het hoofd gegeven”, vertelt de vrouw zonder enige gêne. Vervolgens probeerde ze hem nog eens naar een speciale school te sturen voor autistische kinderen, al heeft François helemaal geen autisme. “Ik wilde van hem af.”

Voor haar andere kinderen zou de vrouw overigens wel goed zijn geweest: “Dat is anders, ik zie hen graag. Maar hem haat ik”.

Hoop op beterschap

François leefde vijftien jaar lang met zijn kwelduivel samen. Vijftien lange jaren waarin hij mishandeld en gepest werd, en daarbij ook nog eens dorst en honger leed: “Water kreeg ik niet”. Hij besliste dat het tijd was om te vertrekken, en zijn leven beterde. Hij leerde zijn vrouw kennen, werd verliefd en trouwde.

Boules de Berlin

François was een gelukkig man, totdat hij zeventien jaar geleden Lucienne terug in huis nam. Waarom hij dat in godsnaam deed? Zijn moeder was niet langer in staat om voor zichzelf te zorgen en dan moeten hun kinderen dat doen, vindt François. Al snel was het alsof er niets veranderd was, en bevond de man zich in een situatie van weleer.

Zo is op enkele schrijnende beelden te zien hoe de bejaarde vrouw haar 57-jarige zoon te lijf gaat met een riem. Hij had zijn Berlijnse bollen niet snel genoeg aan haar doorgegeven: goed voor enkele rake klappen. Hoewel hij ongetwijfeld veel sterker is dan zijn oude moeder, François houdt zijn arm weerloos boven het hoofd. Hij maakt zich klein en blijft roerloos zitten.

Hongerstaking

Nu gaat de 57-jarige Luikenaar in hongerstaking. “Ik wil dat de mensen weten wat ik al van jongs af aan moet doormaken. Ik ben onschuldig en ik behandel haar op correcte wijze. Ik ga haar niet buiten gooien, maar ik wil wel dat dit stopt.” François zou zijn moeder immers gerust op straat kunnen zetten. Ze is geen huurder, en staat niet gedomicilieerd bij haar zoon. Maar de liefde van Lucienne haar zoon is blijkbaar wel onvoorwaardelijk.

Hij zou wel graag hebben dat ze in een huis voor senioren of een verpleeghuis terecht kan.  De gemeente Luik en zorginstanties hebben nog niet gereageerd op de opmerkelijke noodkreet van de man. Wat de bejaarde vrouw, die geestelijke problemen zou hebben, vindt van het plan van haar angstige zoon, is onduidelijk.

Vraagtekens

Op de website van La Capitale wordt massaal gereageerd op het verhaal van moeder en haar zoon. Velen  vinden de levenssituatie van François te triest voor woorden en roepen instanties op de vrouw snel uit huis te plaatsen. Er zijn ook reacties waarin vraagtekens worden geplaatst bij het schokkende relaas van de twee. Zo zouden moeder en zoon het verhaal verzonnen hebben om een urgentieverklaring voor andere woonruimte te kunnen krijgen. François ontkent dat met grote stelligheid.

66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Hilde Heddebauw

    Een psychopate zeker? Zijn moeilijk te behandelen. Jezelf redden door alle contact op te zeggen.

  • Rania Desaegher

    Er klopt iets niet aan dit verhaal.

Lees meer