Herrie rond rusthuis in vorm van hakenkruis

Het rusthuis 'Wesley Acres' in Alabama ziet er vanuit de lucht uit als een gigantisch hakenkruis. De Amerikaanse federale regering, eigenaar van het gebouw, zegt dat dit louter toeval is. Er is evenwel een klacht ingediend tegen het 'swastikahuis'.

Facelift
Het rusthuis kreeg al een facelift na een eerdere klacht door een senator. Toen werd er 320.000 euro tegenaan gegooid. Het gebouw werd ontworpen in de jaren '70. In 'Wesley Acres' verblijven 117 bejaarden met een laag inkomen.

Eer aan de nazi's
Nu is er een nieuwe klacht van Avrahaum Segol, een Amerikaan van Israëlische afkomst. Die man ziet in het gebouw een complot van de regering om de nazi's te eren in hun strijd tegen het communisme. Hij beweert ook dat 'Wesley Acres' onderdak moest bieden aan Duitse wetenschappers die na de Tweede Wereldoorlog naar de VS werden gehaald.

Besparingen
De autoriteiten doen dit verhaal af als een fabeltje. Zij beweren dat het gebouw oorspronkelijker een pak groter zou zijn, maar dat het omwille van besparingen zijn huidige swastikavorm heeft gekregen. "het was helemaal niet opzettelijk", luidt het.

Marinebasis
Eerder ontstond ook al deining rond een marinebasis in San Diego. Ook die heeft de vorm van een hakenkruis. De Navy gaat daar nu voor 190.000 eruo verbouwingen uitvoeren. (eb)

Lees meer