2
Shutterstock

Los jij onze maandagpuzzel op? De ultieme vraag

Een nieuwe week breekt aan, en dat vieren we met een maandagpuzzel. Zet je grijze massa aan het werk met deze breinbreker: kan jij ontdekken wat dé ultieme vraag is die je moet stellen om de juiste weg te vinden? 

Je bent een ontdekkingsreiziger op een bijzonder eiland. Op het eiland wonen namelijk twee volkeren: een volk dat altijd de waarheid vertelt en een volk dat altijd liegt. Op een bepaald moment kom je tijdens je tocht een splitsing in de weg tegen. Je weet dat één van de wegen naar een veilige bestemming leidt en dat de andere zal leiden naar een zekere ondergang.

Op de splitsing staat een vreemde man. Hij spreekt een andere taal: hij kan jou wel verstaan, maar jij begrijpt geen snars van wat hij zegt. Op de vragen die je hem stelt, antwoordt hij telkens “jee” of “da”. Je vermoedt dat hij “ja” of “nee” bedoelt, maar weet niet welk woord wat betekent. Je weet ook niet of hij altijd de waarheid zegt of altijd liegt.

Welke vraag kan je de man stellen om toch zeker te weten welke weg naar veiligere oorden leidt?

2

Oplossing

Vraag de man: “Als ik je zou vragen of dit pad naar de veiligheid leidt, zou je dan “jee” zeggen?

Als de persoon “jee” zegt, dan is dat het pad naar de veiligheid. Zegt hij “da” dan is dat het pad naar de ondergang.

Om te begrijpen waarom dat altijd het geval zal zijn, nemen we eerst aan dat de man altijd de waarheid spreekt. In dat geval zijn er vier scenario’s:

1. “Jee” = “ja” en het pad leidt naar veiligheid: de man zal “jee” antwoorden;

2. “Jee” = “ja”, maar het pad leidt naar ondergang: de man zal “da” antwoorden;

3. “Jee” = “nee”, en het pad leidt naar veiligheid: de man zal “jee” antwoorden;

4. “Jee” = “nee”, maar het pad leidt naar ondergang: de man zal “da” antwoorden.

Indien de man altijd liegt, dan komt dat nog op hetzelfde neer. Je vraagt immers wat hij zou zeggen in de hypothetische situatie dat je de bovenstaande vraag zou stellen: “Als ik zou vragen…”. Dat betekent dat de man zal liegen over zijn antwoorden. Hij zegt dus het tegenovergestelde, wat neerkomt op de waarheid.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • willy verbeeck

    Dat is al een hele oude, oorspronkelijk zijn het twee broers waarvan de ene altijd liegt en de andere altijd de waarheid spreekt, en dan moet je vragen "welke weg zou uw broeder mij wijzen?"

  • joeri gielen

    Vermits je op een eiland zit zou ik dus langs het strand rondom het eiland lopen om een beter beeld te krijgen van dat eiland...als ik daarna landinwaarts trek en wegen tegenkom kan ik er dus al zeker van zijn dat er mensen wonen. Als deze mijn taal niet spreken en voor deze keuze kom te staan zou ik de splitsing in het zand tekenen en laten aangeven welke kant de veilige kant is.

Lees meer