2
iStock

Los jij onze maandagpuzzel op? Deze rekensom is moeilijker dan het lijkt

We blijven een beetje in de sfeer van het WK met deze maandagpuzzel. Tel de voetballen, klokken en ventilators op, maar wees gewaarschuwd: je ogen kunnen je bedriegen.

Opzet

Deze schijnbaar eenvoudige puzzel werd op Twitter gedeeld door Indisch actrice Azmi Shabana. De opzet is simpel: ontdek de waarden van de pictogrammen en los de formule op. Internetgebruikers waagden hun kans en suggereerden de meest uiteenlopende antwoorden.

Velen onder hen werden om de tuin geleid door een subtiel, maar belangrijk detail. Zie jij wat er scheelt?

Vraag

Los de laatste formule op. Wat is de uitkomst?

2
kg

Oplossing

Het antwoord is 3.

Kwam je op 14 uit? Dan ben je niet alleen. We leggen stap voor stap de oplossing uit. 

Als je alle symbolen uit de eerste drie formules ontcijfert, krijg je het volgende resultaat:

6 + 6 + 6 = 18 (voetbal)

3 + 3 + 3 = 9 (klok)

4 x 4 – 4 = 12 (ventilator)

Volgens die redenering zou de laatste formule er zo moeten uitzien, waardoor je effectief op 14 uitkomt:

3 x 6 – 4 = 14

Als je goed hebt opgelet, zal je echter merken dat de symbolen in de laatste formule licht zijn aangepast. De klok staat niet op drie maar twee uur, de voetbal heeft nog maar drie zwarte vlakken en de ventilator heeft plots drie armen, in plaats van vier. 

Analoog met de symbolen in de vorige formules, bepalen die elementen hun waarde. Daardoor krijg je het volgende resultaat:

2 x 3 – 3 = 3

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jack Vanderveen

    Eigenlijk klopt van deze opgave niets. De bal heeft origineel 7 zwarte vlakken indien men de structuur doortrekt naar achterzijde. De veranderde bal heeft aan de achterzijde ook nog diverse (3 of 4) zwarte vlakken. De lamp haar ophanging dient men wel of niet als element te beschouwen.

  • Jan Klaasen

    Simpel toch. Meteen juist. Je kan argumenteren waarom de waarde van de bal veranderd als er ineens maar 3 vlekken zijn, maar dat is net het spelletje. Enfin, we zijn wakker.

Lees meer