2 Illustratiefoto.
Getty Images Illustratiefoto.

Los jij onze maandagpuzzel op? Vind de zware biljartbal

We zetten de week goed in met een maandagpuzzel. Dit raadsel is een klassieker. Kan jij ontdekken welke poolbal zwaarder is dan de rest?

Wanneer je je kerstboom op zolder zet, vind je een oude set poolballen waar nog acht ballen van overblijven. De ballen voelen identiek aan, maar je weet nog dat één bal iets zwaarder is dan de rest. 

Op je zolder vind je ook een antieke weegschaal met twee armen. Je bent er vrij zeker van dat het ding het begeeft als je het meer dan twee keer gebruikt. 

Vraag

Kan je ontdekken welke bal iets zwaarder is dan de rest door de weegschaal maar twee keer te gebruiken?

2

Oplossing

Je kan in twee beurten de zwaardere bal vinden als je de set poolballen in drie groepen verdeelt.

Verdeel de acht ballen in drie groepen: drie ballen in groep A, drie ballen in groep B en twee ballen in groep C. 

Weeg eerst groep A en groep B. Er zijn twee uitkomsten mogelijk.

1. Beiden groepen zijn even zwaar
Indien groep A en B exact evenveel wegen, dan weet je dat de zwaardere bal in groep C zit. Weeg beide ballen uit groep C. Eén van hen is de zwaardere bal. 

2. Eén groep is zwaarder
Stel bijvoorbeeld dat groep A meer weegt dan groep B: weeg in dat geval twee ballen uit groep A en laat de derde even aan de kant liggen. 

Met wat geluk weegt één van de twee iets zwaarder: dan is dat de afwijkende bal. Zijn de twee ballen echter ook even zwaar? Dan weet je dat de overblijvende bal (die je niet hebt gewogen) zwaarder is.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • william anthuenis

    Men kan dit ook doen met twaalf ballen en drie keer wegen.

  • Nicolas De Clercq

    De enige logische oplossing is: "je neemt de ballen mee naar de keuken een weegt ze één voor één met je keukenweegschaal ..."

Lees meer