3 Illustratiefoto.
Getty Images/iStockphoto Illustratiefoto.

Los jij onze maandagpuzzel op? Wiskunde uit het tweede leerjaar, en tòch is er discussie over de oplossing

We trappen de week op gang met een maandagpuzzel. In deze puzzel schotelen we je een opgave uit het eerste leerjaar voor. Een makkie, alleen is niet iedereen het eens over de oplossing.

Moeder Louise Bloxham uit het Verenigd Koninkrijk deelde de onderstaande opgave van haar kind even geleden op het internet. “Heb je deze al gezien? Jaar 2!!”, schreef ze erbij.

3
Twitter

De opgave luidt als volgt:

Er zit een aantal mensen op de trein. 19 mensen stappen af aan de eerste halte. 17 mensen stappen op. Nu zitten er 63 mensen op de trein.

Vraag

Hoeveel mensen zaten er aan het begin op de trein? 

(oplossing onderaan)

3

Oplossing

Er zaten aan het begin 65 mensen op de trein.

Als je even nadenkt is deze opgave echt niet moeilijk. Je kan het best terugwerken. Er zitten 63 mensen op de trein aan het einde van de opgave, en 17 van hen zijn net opgestapt. Dus:

63 - 17 = 46

Daarbij tellen we de 19 mensen die de trein verlieten:

46 + 19 = 65

Toch zijn enkele internetgebruikers niet overtuigd van de oplossing. 

Zij merken op dat de opgave technisch gezien niet vraagt om het aantal passagiers op het moment dat de trein de eerste halte bereikt, maar “aan het begin”. Ze beargumenteren dat het juiste antwoord eigenlijk 46 is. 

Anderen gaan uit van een wel erg letterlijke interpretatie en menen dat de trein “aan het begin” altijd leeg is.

Eén puzzelaar merkt tot slot ook fijntjes op dat de bestuurder van de trein niet werd meegeteld. Volgens hem betekent dat dat het juiste antwoord ook 1 of 66 kan zijn. Wat denk jij?

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Thomas Symons

    Als er 19 mensen afstappen aan de eerste stop moeten er minimum 19 (evt +1 chauffeur) op de trein hebben gezeten. Aangezien er niet wordt gezegd hoeveel tussenstops er vervolgens waren kan dit in theorie volstaan.

  • Tom Schillebeekx

    Er staat ook niet bij hoeveel haltes we ondertussen verder zijn en wat er daar gebeurd is.

Lees meer