3 Chris Marckres verloor zijn beenprothese bij een tandemsprong met skydiven.
Facebook/Chis Marckres Chris Marckres verloor zijn beenprothese bij een tandemsprong met skydiven.

Skydiver verliest zijn prothese tijdens sprong, boer vindt kunstbeen terug

De Amerikaan Chris Marckres (47) stond zó stijf van de adrenaline tijdens zijn eerste skydive dat hij niet doorhad dat hij in de lucht zijn beenprothese was verloren. Pas bij de landing sloeg de schrik hem om het hart. Waar was zijn kunstbeen?

“Ik had geen idee. Ik denk dat ik het gewoon niet doorhad door de spanning”, reageert Marckres aan CNN. “Ik genoot van de sprong en lette op alles behalve mijn prothese.” Pas na de sprong, uit een vliegtuig op drie kilometer hoogte, boven een uitgestrekt landbouwgebied in de Amerikaanse staat Vermont, sloeg de schrik toe. Waar was zijn been? 

Chris Marckres verloor eerder zijn beide benen aan diabetes. Nog maar sinds twee maanden heeft hij twee protheses. Eén zo'n kunstbeen kostte hem 17.000 euro, en hij vermoedde dat zijn verzekeringsmaatschappij niet heel happig zou zijn om zijn verloren exemplaar te vervangen. Nu zou hij opnieuw gebonden zijn aan een rolstoel en drie keer per week meer moeite moeten doen om op zijn dialyse-afspraken te komen. Geen leuk vooruitzicht.

Oproep

Dus besloot de 47-jarige een wanhopige oproep op Facebook te zetten. Hij had er niet veel vertrouwen in, maar je weet maar nooit. Wie had zijn been gezien? Het bericht werd veel gedeeld en ongeveer honderd mensen hielpen hem mee zoeken, onder wie een vrouw met werkervaring bij de politie en een man die reddingshonden traint. “Zo bijzonder om te zien dat er zoveel goede mensen zijn die een compleet vreemde willen helpen”, zegt Marckres. 

Met resultaat: boer Joseph Marszalkowski vond de prothese in zijn 44 hectare grote sojabonenplantage dicht bij de landingsplek van de skydivers. 

3 Het kunstbeen werd teruggevonden door een boer in zijn sojabonenveld.
Facebook/Chis Marckres Het kunstbeen werd teruggevonden door een boer in zijn sojabonenveld.

Drone

Marszalkowski had zijn drone gebruikt om de velden af te speuren. Toen de batterij op was, besloot hij tussen de sojaboonplanten verder te gaan zoeken. Hij wilde bijna naar huis gaan, het werd donker, toen hij plots het donkergrijze kunstbeen in het gras zag liggen. De volgende dag kon hij Marckres de prothese teruggeven. Vrijwel in perfecte staat: de onfortuinlijke skydiver kon hem meteen weer aandoen, alsof er niets was gebeurd. 

Nu is het plan dat Marckres en Marszalkowski binnenkort samen een skydive gaan maken. Als bedankje. “Al staat dit in geen verhouding tot wat hij voor me heeft betekend”, reageert Marckres.  

Lees ook: Jonge duiker (13) vindt prothese terug, eenbenige surfer dolgelukkig

3
Facebook/Chis Marckres

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerd Van nieuwenhove

    Ooit verloor ik mijn gebit aan zee ... 3 weken later mocht ik het in Oostende bij de politie gaan Eeuwig dankbaar want het was geen plastieken hoor .

  • tony bessems

    Skydiven is een goede business geworden. Sommigen vragen veel geld, ze draaien je als het ware een poot uit. Maar moest dit nu zo letterlijk?

Lees meer