2 Het dorpje Waitaki aan het gelijknamige meer staat te koop in Nieuw-Zeeland.
rv Het dorpje Waitaki aan het gelijknamige meer staat te koop in Nieuw-Zeeland.

Te koop: dorp in Nieuw-Zeeland

Een volledig dorp dat al minstens drie decennia onbewoond is, staat te koop in Nieuw-Zeeland. Het dorpje Lake Waitaki aan het gelijknamige meer op het Zuidereiland werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd om damwerkers te huisvesten, maar is sinds 1989, toen de dam werd geautomatiseerd, zo goed als verlaten.

Potentiële kopers worden naar het dorp gelokt met de belofte van mooie uitzichten op het meer en de achterliggende bergen, acht huizen met elk drie slaapkamers, een volledig ingericht restaurant, een herberg, negen garages, waterrechten en veertien hectaren grond. Dat alles is verkrijgbaar voor een luttele 2,8 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar, zo’n 1,6 miljoen euro.

Waitaki is een van de vele kleine gemeenschappen in Nieuw-Zeeland die het moeilijk hebben om te overleven omdat steeds meer ‘Kiwi’s’ naar de stad trekken. Twee jaar geleden lanceerde het kleine dorpje Kaitangata in Zuid-Otago nog een wereldwijde campagne om meer bewoners aan te trekken. “We hebben jobs, we hebben huizen, maar we hebben geen bewoners”, klonkt het toen.

De linkse Labourregering van premier Jacinda Ardern maakt jaarlijks miljarden dollars vrij om de regionale gebieden in Nieuw-Zeeland te ontwikkelen om zo mensen weg te lokken uit de (dure) steden, terug naar het platteland. 

Klein detail, Lake Waitaki ligt wel 281 km van Christchurch en 183 km van Dunedin, twee grote steden op het Zuidereiland.

2 Het dorpje Waitaki aan het gelijknamige meer staat te koop in Nieuw-Zeeland.
rv Het dorpje Waitaki aan het gelijknamige meer staat te koop in Nieuw-Zeeland.

Bekijk ook hoe Prins Harry en Meghan een traditionele verwelkoming krijgen in Nieuw-Zeeland:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bene Devos

    Pedro Gevaert. Mijn vakantiehuisje op een groen eiland stond ook aan een onverharde weg of een aardewegel zoals jij dat noemt. En juist dàt maakte deel uit van het plezier nog te kunnen wonen op een plaats die nog niet verprutst was met beton. Pure luxe was dat,temidden van de natuur.

  • Danny Damiaens

    Ons land moet gaan bedelen voor stroom.

Lees meer