Bob Thissen

VIDEO. Drone maakt adembenemende beelden van verlaten telescopen in Armenië

De Nederlandse fotograaf Bob Thissen is met een collega naar Armenië getrokken om beelden te maken van enkele indrukwekkende verlaten telescopen uit de Sovjetperiode. Het werd een reis met hindernissen, onder meer door extreem winterweer.

“Zelfs de lokale bevolking zei dat het ongewoon was voor de tijd van het jaar”, vertelt Thissen, terwijl de avonturiers door een spierwit landschap ploegen met de wagen.

Vulkaan

Het duurt uiteindelijk enkele dagen eer het opklaart en ze Orgov kunnen bereiken, op de hellingen van de vulkaan Aragats. Daar bevindt zich het doel van hun reis: een wetenschappelijk centrum waar een unieke radio-optische telescoop staat met een diameter van 54 meter. De ROT-54/2.6 werd in de jaren 70 en 80 ontworpen door fysicus Paris Herouni en ooit gebruikt voor ruimteonderzoek en ruimtecommunicatie. Nu staat hij er verkommerd en verlaten bij.

In het filmpje is te zien hoe de twee Nederlanders eerst een onafgewerkte telescoop bekijken en beklimmen om de perfecte beelden te schieten. Nadat ze ook op verkenning gegaan zijn in het gebouw waar de wetenschappers werkten - en enkele vreemde ontdekkingen hebben gedaan - trekken ze naar de ROT-54/2.6. Met een drone maken ze daarvan indrukwekkende beelden.

De volledige video kan je hier bekijken, op het YouTubekanaal van Bob Thissen: Exploring the Unbeaten Path.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Stefan Vantstraat

    Die politieke zever voor zowat alle filmpjes is echt wel storend. Reclame, ok, dat begrijp ik maar dit? Nee dank u!

  • Laurens Verfaillie

    Volgens mij is dit geen telescoop, maar eerder een reuze -schotelantenne.

Lees meer