Twitter

Yanny of Laurel: tiener die hele wereld deed twijfelen aan wat ze hoorde onthult nu zelf oplossing

Je bent de geluidsopname vast ook al tegengekomen: een stem die op een robotachtige manier een naam zegt en sommigen horen Yanny, anderen Laurel. De Amerikaanse tiener achter de virale tweet heeft nu zelf onthuld wat de ware toedracht is.

Het was de populaire YouTuber Cloe Feldman uit Californië die ervoor zorgde dat de opname viraal ging. De jonge vrouw had nooit gedacht dat haar tweet een eigen leven zou gaan leiden. “Ik dacht er niet echt bij na, maar werd de volgende morgen wakker met een heleboel retweets van nieuwssites en celebs”, doet ze haar verhaal aan nieuwssite Inside Edition.

Missie

Ze maakte de opname echter niet zelf. Daarop besloot ze er haar missie van te maken om te achterhalen wie dat wél had gedaan. “Haar naam is Katie Hetzel”, doet ze nu het verhaal. “Ze mailde me en we raakten aan de praat. Het ging om een woordenschatproject van school. Toen ze het woord hardop afspeelde op de computer, merkte ze het vreemde fenomeen op.” (lees hieronder verder)

Het originele woord bleek ‘Laurel’ te zijn, maar dat was niet wat Katie hoorde toen ze het afspeelde op Vocabulary.com. “Ik hoorde Yanny en ik wist meteen dat het niet een van de woorden was uit mijn opdracht”, aldus Hetzel uit Georgia. “Daarop liet ik mijn vriend luisteren en die hoorde wel Laurel.”

Instagram

Ze liet het fragment aan nog meer mensen horen en ontdekte dat iedereen iets anders verstond. Ze postte een opname op Instagram en van daaruit werd het door anderen overgenomen en verspreid over nog meer sociale media. En het virale verhaal was geboren. “Het is te gek voor woorden”, vertelt Hetzel nog. (Lees hieronder verder)

De stem die je hoort is overigens geen computerstem, maar de stem van een echt persoon. Dat kwam de nieuwssite Wired te weten. De opname dateert van december 2007 en het woord werd ingelezen door een operazanger in New York. “Hij was iemand van de originele cast van Cats op Broadway”, aldus Marc Tinkler, de medestichter van Vocabulary.com.

Operazanger

Toen de eerste site gelanceerd werd, zochten ze bij Vocabulary.com mensen met een sterke uitspraak, die woorden konden lezen in het internationaal fonetisch alfabet. Heel wat operazangers kennen dat, omdat ze vaak moeten zingen in talen die ze niet kennen. “We huurden een heleboel zangers in die 200.000 woorden inspraken”, aldus Tinkler. De persoon die ‘Laurel’ insprak en waarvan Tinkler de exacte naam niet wil onthullen, sprak nog meer dan 36.000 andere woorden in.

Wat zegt de wetenschap? Waarom hoort de ene Yanny en de andere Laurel? Lees het hier in HLN+

36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Lukas De Schutter

    Volgens mij worden er afwisselend verschillende geluidsbestanden weergegeven, ik hoor de ene keer yani en de andere keer laurel, en als muzikant weet ik toch een beetje wat ik hoor.

  • Dominique Cardon

    ik heb een serieus probleem - ik hoor beide!

Lees meer