Het wrak bij de Horsheshoe-waterval.
Shutterstock Het wrak bij de Horsheshoe-waterval.

Historisch scheepswrak bij Niagarawatervallen beweegt voor het eerst in 101 jaar

Het scheepswrak dat in augustus 1918 in de Niagararivier strandde op 600 meter van de rand van de Horseshoe, de grootste van de Niagarawatervallen, heeft donderdag op Halloween bewogen. Dat is bijzonder, omdat dat in 101 jaar tijd nooit is gebeurd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De hevige regenval en stormwinden hebben ervoor gezorgd dat het historische wrak zo’n vijftien meter dichter bij de rand van de Horseshoe-waterval is geschoven. Het schip zou ook zijn gekanteld door de sterke stroming, het tolde rond en is weer vastgelopen. Voor hoelang valt niet te voorspellen.

Het gaat om een historisch rivierbaggerbootje. Op 6 augustus 1918 brak het schip tijdens een baggeroperatie los van de sleepboot die het weer naar de kade zou brengen. Het dreef af richting de rand van de watervallen, met twee mannen aan boord: Gustave Lofberg en Frank Harris. Ze handelden meteen en zetten de dubbele bodem open om de bagger te dumpen, waardoor hun snelheid afnam. Het schip liep toen vast op de klippen in het water, waar het tot afgelopen donderdag al meer dan 101 jaar onwrikbaar bleef liggen. Het wrak kon nooit gerecupereerd worden en is inmiddels in zwaar verval.

De twee opvarenden werden uiteindelijk de volgende dag gered, 17 uur nadat ze gestrand waren. Volgens de legende kregen Lofberg en Harris het zo benauwd dat hun haar die nacht sneeuwwit was geworden.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ivan Hessels

    Dit oud ijzer had al lang verwijderd moeten worden, tenzij men dit als bijkomende attractie bewust laat liggen?

  • Jurgen Coenen

    Door de klimaat opwarming zeker? Onnozele media! Alles kan zelfs 1000 jaar geleden kwam de zee tot Damme

Lees meer