5 Het koppel wou altijd al kinderen, en nu is het eindelijk gelukt.
BSRagency Het koppel wou altijd al kinderen, en nu is het eindelijk gelukt.

Indiase van 74 bevalt van tweeling: “Geraakte nu pas zwanger”

Een bejaarde vrouw van 74 is in Guntur in de Indiase staat Andhra Pradesh bevallen van een tweeling. Erramatti Mangayamma raakte zwanger via IVF. Gisteren zette de kranige zeventigster twee meisjes op de wereld. “Moeder en baby’s stellen het wel”, zei haar dokter Sanakkayala Umasankar. Als de leeftijd van de moeder bevestigd wordt, gaat het, voor zover bekend, om een wereldrecord.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Erramatti Mangayamma trouwde in 1962 met Yaramati Sitarama Rajarao, een boer die nu rond de 80 jaar oud zou zijn. Het koppel wilde altijd al kinderen maar Mangayamma geraakte maar niet zwanger, ondanks allerlei verschillende pogingen. Tot nu dus. Twee maanden nadat ze vorig jaar met IVF begonnen was, was het eindelijk zover. “We zijn ongelooflijk gelukkig”, aldus de kersverse vader. De tweeling werd geboren met een keizersnede. Vier artsen begeleidden de bevalling. Mangayamma stond sinds januari onder constant toezicht van een tiental dokters. 

Mangayamma voelde zich gestigmatiseerd en uitgesloten door haar gemeenschap, net omdat ze geen moeder was. “Buren scholden mij uit als de kinderloze vrouw”, zegt ze. “Ze keken mij aan alsof ik een zonde begaan had.” Maar haar man stond altijd “als een rots” aan haar zijde.

5 Een arts bij de zwangere bejaarde vrouw.
BSRagency Een arts bij de zwangere bejaarde vrouw.

Over hem meldt de BBC minder goed nieuws. Papa Rajarao kreeg een dag na de geboorte van de tweelingmeisjes een beroerte. Hij verblijft momenteel in het ziekenhuis om te herstellen.

In 2016 beviel ook al een andere Indiase vrouw in haar zeventiger jaren, Daljinder Kaur, van een jongetje. Maria del Carmen Bousada de Lara, een vrouw uit het Spaanse El Puerto de Santa Maria, heeft momenteel het record van de oudste bevestigde persoon die beviel. Ze schonk in 2006 op 66-jarige leeftijd via een keizersnede het leven aan tweelingjongens.

Mogelijk heeft mama Mangayamma dat officiële wereldrecord nu gebroken. Maar eerst moet haar leeftijd worden bevestigd. Ze zou volgens de lokale pers 74 zijn, volgens de BBC, 73. Haar IVF-specialist Sanakkayala Umasankar noemde het alvast “een medisch mirakel”. Hij beweert dat zijn team helemaal volgens de wet heeft gehandeld, maar wou niet zeggen of Mangayamma en Rajarao al dan niet ook de biologische ouders van de tweeling zijn.

5
BSRagency
5
BSRagency BSR Agency
5
BSRagency BSR Agency

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Linda Drabs

    En niemand hier die heel eventjes de cultuur (verschillend van de onze) probeert te begrijpen???? In het artikel staat ook dat zij 'scheef werd bekeken' omdat zij geen kinderen had, kinderen staan ook in voor je verzorging op latere leeftijd bij hen en helpen mee in het gezin..... Niet dat ik het (vanuit mijn Westers standpunt dan) goedkeur of nog maar enigszins natuurlijk vind, maar alles wordt daar door een volledig andere bril bekeken als hier!

  • Loesje Vranken

    En toch is het inderdaad medisch gezien niet verantwoord,veel meer kans op kindjes met verwikkelingen, down enz. boven de 35 jaar.Boven de 45 jaar zou men geen IVF mogen toelaten.Deze vrouw beviel bovendien met zuurstofmasker op, het lichaam is niet zo sterk meer dan een jong lichaam om zoveel arbeid te verrichten, te ontsluiten en sluiten. Heel veel kans op grote verwikkelingen tijdens de arbeid en zelfs de dood door hartfalen.

Lees meer