RV

Komiek vast vanwege deze 'faceswap' met president

Een populaire komiek uit Tanzania zit vast omdat hij zijn eigen gezicht op een foto van president John Magafuli geplakt heeft en andersom. Door de zogenoemde 'faceswap' riskeert Idris Sultan nu een celstraf van maximaal zeven jaar, meldt de BBC. Zijn advocaat zegt dat zijn cliënt vastzit omdat hij een controversiële cybercriminaliteitswet overtreden zou hebben. Wat die precies inhoudt, is onduidelijk.

De komiek deelde twee foto's op zijn Instagram-account. Op een ervan zit hij zelf als president op een luxueuze fauteuil, op de andere is het hoofd van Magafuli op het lichaam van Sultan geplakt. Hij had erbij geschreven dat ze een dagje van baan geruild hadden, iets wat bij de regering in het verkeerde keelgat geschoten is. 

Onder de foto verscheen een reactie van een overheidsfunctionaris: Sultan moest zich bij een politiebureau melden omdat hij te ver zou gegaan zijn met zijn werk.

Magafuli kwam drie jaar geleden aan de macht in Tanzania. Op sommige vlakken is hij vooruitstrevend, maar hij beperkt ook het werk van onder meer journalisten. Dat komt hem op kritiek te staan.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer