2 Het moment van de kopstoot
Twitter Het moment van de kopstoot

Lof en kritiek voor Brit die treinruzie stopt met keiharde kopstoot: “Duidelijk niet zijn eerste kopper”

Een vooralsnog onbekende Britse pendelaar heeft gisteren in een trein in Engeland een keiharde kopstoot uitgedeeld aan een agressieve man die passagiers lastigviel. De kopstoot werd gefilmd door een reiziger die de beelden op sociale media zette. Sindsdien is zo ongeveer heel Groot-Brittannië op zoek naar de keurig in het pak gestoken ‘held’ die met één ferme tik met zijn voorhoofd voorkwam dat de situatie in de wagon totaal escaleerde. Al is natuurlijk ook niet iedereen fan...

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op de beelden is te zien hoe een bebaarde man met zijn rug naar de schuifdeuren staat te vloeken in een trein, die onderweg was van Londen naar de kustplaats Southend-on-Sea. De boomlange pendelaar gaat plotseling voor hem staan, spreekt hem kort toe, grijpt hem bij zijn polsen, trekt die naar zich toe en geeft de man dan zó'n harde kopstoot dat die als een pop op de grond valt.

Knock-out

Volgens medereizigers was de onruststoker, die al geruime tijd amok maakte en voor paniek zorgde, korte tijd knock-out. Op het eerstvolgende station kon hij door de spoorwegpolitie worden opgepakt. Hij wordt verdacht van het lastigvallen en bedreigen van passagiers, zakkenrollen en het dragen van een verboden steekwapen.

Reizigers die getuige waren van de inmiddels viraal gaande kopstoot, nemen het op voor de man die hem uitdeelde. Zo schrijft ooggetuige Justina Ivanovaite: “Die kerel viel ons de hele reis al lastig. Hij probeerde bij iedereen een gevecht uit te lokken. Vrijwel alle reizigers negeerden hem. De druppel was dat hij op twee stoelen sprong en bijna op iemands hoofd ging zitten. Omdat een man daar niet van gediend was, duwde hij de persoon weg. Die begon te vloeken, waarna een opstootje ontstond”. Wat later schoot de onbekende forens te hulp.

Even schuldig

Lang niet iedereen is gecharmeerd van de kopstoot. “Geweld mag nooit met geweld worden beantwoord”, stelt iemand op Twitter. Weer een ander benadrukt dat de man in het pak feitelijk net zo agressief was als de probleemzoeker. “Dit valt op geen enkele wijze goed te praten. De man die de kopstoot uitdeelde, is net zo schuldig  en gewelddadig als de onruststoker.”

De positieve reacties hebben echter de overhand. Zo schrijft ene Lindsey Walsh: “Ik zal op geen enkele manier geweld goedkeuren. Echter, na een voorgeschiedenis van een kwartier kan ik niet anders zeggen dat de man de kopstoot verdiende. Het filmpje toont helaas alleen de kopstoot, niet wat voorafging. Het is een momentopname zonder context. De man die de kopstoot gaf, is echt een held.” Hoe dan ook, “dit is duidelijk niet zijn eerste kopstoot”, laat een andere Twitteraar - die zich verder onthoudt van enig waardeoordeel - zich ontvallen. Tja, dat lijkt wel duidelijk.

Gevangenis

De Britse spoorwegpolitie bevestigde vandaag dat de 29-jarige onrustveroorzaker is gearresteerd en nog altijd vastzit. “Hij blijft voorlopig in hechtenis”, aldus een woordvoerder. De kopstootgever heeft zichzelf nog niet aan het publiek bekendgemaakt. Volgens de politie wordt hij niet gezocht. 

2 Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Macharis

    Wat ik haat is dat er sommige mensen hier die held niet verdedigen, maar nog zouden straffen ook!

  • edwin Lauwereins

    Fantastische reactie!!!!!

Lees meer