Man met autisme krijgt ruim 2 miljoen euro voor borsten

Een Amerikaanse man (20) heeft 2,5 miljoen dollar (2,2 miljoen ero) schadevergoeding gekregen voor zijn borsten met cupmaat 105E. Op jonge leeftijd nam Austin Pledger nieuwe medicatie voor zijn autisme. Hij zegt echter niets af te weten van borstgroei als bijwerking.

In 2002 kreeg Pledger op 8-jarige leeftijd voor zijn autisme het medicijn Risperdal van het bedrijf Johnson&Johnson. De medicatie had slechts een bijwerking: borstgroei bij mannen. De kans was echter klein dat deze bijwerking zou doorzetten, volgens de makers van de medicatie.

Toch begonnen de borsten van Pledger te groeien, vier jaar nadat hij begon met de medicatie. Inmiddels zijn de borsten uitgegroeid tot cupmaat 105E, waardoor ze alleen nog verwijderd kunnen worden doormiddel van een borstamputatie, meldt Daily Mail. 

Volksgezondheid
De medicatie was in 2002 nog niet goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid in Amerika. Zij waarschuwde pas in 2006 dat in Risperdal een hoge concentratie van het hormoon prolactine zat. Dit hormoon veroorzaakt borstgroei bij mannen.

De moeder van Pledger beweert dat zij niets af wist van de mogelijke bijwerking. Ook de arts van de Amerikaanse man, Jay Mathissen, had geen idee dat borstgroei bij mannen een onbedoeld effect was van de medicatie.

Een woordvoerder van Johnson&Johnson zegt dat het bedrijf teleurgesteld is in de uitkomst van de rechtszaak en vindt dat de zaak over moet. Zij beweert namelijk dat de familie Pledger en dokter wel afwisten van de bijwerkingen van Risperdal.

Lees meer