Javid Iqbal.
Javid Iqbal.

Moslimagent weggepest: "Collega's lachten met mijn baard"

Een moslimagent uit het Britse Luton begint een rechtszaak tegen zijn collega's omdat hij naar eigen zeggen weggepest werd. Ze lachten hem onder meer uit met zijn baard en noemden hem een 'fucking Paki' (pejoratieve term om Indiërs en Pakistanen aan te duiden; nvdr). Blanke politieagenten zouden hem bovendien ronduit in het gezicht gesmeten hebben dat ze "beter waren dan zijn soort". Uiteindelijk kreeg hij de bons omdat zijn collega's een lastercampagne tegen hem gestart waren en hem beschuldigden van allerlei zaken die niet gebeurd waren.

"Deel van identiteit"
"Mijn baard is een belangrijk deel van mijn identiteit, waardoor andere moslims meteen een vertrouwensband voelen", argumenteert Javid Iqbal. "Het shockeert me dat andere agenten mij weggepest hebben omwille van mijn geloof. Ik werd agent omdat ik iets wilde teruggeven aan de maatschappij, maar kreeg enkel racisme in de plaats."

Na de bomaanslagen van 7 juli 2005 in Londen meldde Iqbal zich gedurende twee weken als vrijwilliger om 's nachts de gemoederen bij de moslimbevolking te helpen bedaren. In oktober volgde hij dan een training om voltijds agent te worden.

Vals beschuldigd
Het eerste 'racistische' incident volgde in 2006, toen zijn collega's weigerden te stoppen voor een winkel waar halal-producten verkocht worden. Op dat moment werden ook zijn baard en accent op de korrel genomen.

Van dan af ging het van kwaad naar erger, met als triest hoogtepunt de valse beschuldiging dat hij een collega niet zou geholpen hebben bij een arrestatie. Uit camerabeelden bleek duidelijk dat hij op het moment van de feiten niet aanwezig was.

Depressief
Iqbal werd depressief en verdween - met volledig loonbehoud - negen maanden uit het korps. Zijn definitieve C4 kreeg hij in augustus vorig jaar, omdat hij een melding van verkrachting niet correct behandeld zou hebben. Volgens Iqbar ging het slechts om ongewenste intimiteiten.

"Javid is door een zware depressie gegaan", aldus zijn vrouw. "Soms kwam hij zelfs drie dagen aan een stuk zijn bed niet uit. Ik heb mijn vertrouwen in de politie volledig verloren." Een politiebron en een woordvoerder spreken echter andere taal. "Hij was gewoon niet geknipt voor de job van agent. We kunnen geen commentaar leveren omdat de zaak nog moet voorkomen, maar de bewijzen zullen voor zich spreken." (svm)

Lees meer