Het afval stapelt zich op
Frances Lewis Het afval stapelt zich op

Nederlanders zitten zonder eten vast op schip bij Gibraltar

Het Nederlandse schip MS Pioneer ligt al acht weken voor anker bij Gibraltar. De bemanning mag er niet af, omdat de rederij failliet is gegaan. Ook de kinderen van de in Delfzijl wonende Frances Lewis zijn aan boord: "Het is een hel."

De MS Pioneer vertrok vier maanden geleden met elf mensen aan boord, maar ligt sinds bijna acht weken aan de ketting. Het is slecht weer, inmiddels is het eten zo goed als op en ook water is er amper meer.

Frances Lewis, de van oorsprong Schotse moeder van de kapitein en de stuurvrouw van het schip, maakt zich ernstig zorgen: "Als er geen actie wordt ondernomen, knapt er binnenkort iets. Misschien springt er dan wel iemand overboord."

Het schip is eigendom van de kinderen van Lewis, die het voeren voor rederij Flinter uit Barendrecht. Dat bedrijf is recentelijk failliet verklaard. De rederij is inmiddels wel overgenomen door een ander bedrijf, maar dat heeft er tot nu toe nog niet voor gezorgd dat de bemanning wordt afgelost. De bemanningsleden hebben eind september hun laatste salaris gehad.

Machteloos
Op het dek van het schip stapelt de hoeveelheid afval zich inmiddels flink op en de bemanningsleden hebben al een week niet meer kunnen douchen. Lewis: "Ik ben er erg boos, verdrietig en emotioneel door. Ik voel me gewoon machteloos. Het zijn wel mensen, je hebt het hier niet over poppetjes."

Normaal gesproken zou Lewis nu Sinterklaas vieren met haar kinderen en schoondochter. "Toen de rederij me vroeg hoe ze het leed wat konden verzachten heb ik dan ook gezegd: stuur ze pepernoten en chocoladeletters. Maar eigenlijk wil ik natuurlijk zeggen: eraf met die mensen!"

Schots
Tot er een oplossing is gevonden, blijft Lewis zich hard maken voor de zaak. "Ik heb een keer tegen mijn zoon gezegd: stap maar in die overboordboot en vaar gewoon weg. Maar dan raak je natuurlijk nog verder van huis. Ik blijf strijden voor een oplossing. Don't mess with the Scottish!"

De nieuwe eigenaar van het schip was tot nu toe niet bereikbaar voor commentaar.

Lees meer